Gemeente Utrecht


beantwoording van SV 2009, nr. 45 inzake besloten concert Vrede van Utrecht.


2009 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
45 Vragen van de heer M.E.J. Eggermont
(ingekomen 7 april 2009
en antwoorden door het college verzonden op 26 mei 2009)

Schriftelijke vragen inzake Besloten Concert Vrede van Utrecht

Op 29 mei organiseert de Stichting Vrede van Utrecht een besloten concert met de Nederlandse Bachvereniging in de Domkerk. De stichting Vrede van Utrecht is opgericht en wordt voor een groot deel gefinancierd door de Gemeente en de Provincie Utrecht. De SP-gemeenteraadsfractie is uitgenodigd voor dit besloten concert. Gewone Utrechtse burgers kunnen niet naar dit concert, er zijn geen kaartjes te koop.

Naar aanleiding van deze uitnodiging hebben wij de volgende vragen:

1. Bent u op de hoogte van het organiseren van een besloten concert door de stichting Vrede van Utrecht en bent u betrokken bij het besluit tot het organiseren van dit besloten concert?


Het antwoord op beide vragen is bevestigend. Het betreft een lobby- en netwerkbijeenkomst (in de vorm van een concert met voorontvangst en nazit) in het kader van voorbereidingen van de viering van 300 jaar Vrede in 2013. Het is hét relatie-event van de Stichting Vrede van Utrecht. Uitnodigende partijen zijn gemeente Utrecht, provincie Utrecht, Universiteit Utrecht en het bestuur van Stichting Vrede van Utrecht. De bijeenkomst is bedoeld voor de vaste kern van stakeholders/contacten van de uitnodigende partijen, met als hoofddoel het informeren over en partners vinden voor de viering in 2013 en Europese Culturele Hoofdstad 2018. Organisatie door de stichting past bij de opdracht die de stichting van gemeente en provincie heeft meegekregen: ontwikkelen en uitvoeren van programma, marketing en lobby. Zie ook het Plan van Aanpak dat begin vorig jaar aan de gemeenteraad is gepresenteerd. De voorontvangst in 2009 staat in het teken van sponsoring en zal gericht zijn op genodigden uit het bedrijfsleven. Dit jaar is er voor het eerst ook een publieksevenement aan verbonden: DJ op de Dom. Tussen 23:00 en 01:00 uur wordt de Domtoren het decor van een groots geluid- en lichtspektakel. De muziekprogrammering bestaat uit één Utrechtse hoofdact - de electro-band Nobody Beats The Drum - en de winnaar van de DJ-contest waaraan iedereen kan meedoen. Vers en nieuw talent krijgt zo kans om op grote hoogte het publiek te vermaken. Nieuwe media collectief Born Digital ontwierp voor deze gelegenheid een video- en lichtconcept waarbij de Dom en het plein als instrument zullen worden ingezet.

2. Welk doel heeft het besloten karakter van dit concert?


Zie hierboven.

3. Op welke manier valt het organiseren van dit besloten concert binnen de doelstellingen van de door de gemeente en provincie opgerichte stichting?


Zie hierboven.

4. Wie zijn, behalve de SP-fractie, nog meer uitgenodigd voor dit besloten concert, en op grond van welke criteria zijn zij uitgenodigd? Kan de lijst van uitgenodigden openbaar gemaakt worden?


De gastenlijst is in nauwe samenspraak met de besturen van provincie, universiteit en gemeente tot stand gekomen. Tot de genodigden behoren vertegenwoordigers van de belangrijke partners binnen en buiten de stad die een grootse viering van de Vrede mede mogelijk moeten gaan maken. Behalve de ambassadeurs van de destijds bij de Vrede van Utrecht betrokken landen zijn dat vertegenwoordigers van bestuur en politiek (lokaal, landelijk en Europees), bedrijfsleven (lokaal en (inter)nationaal), onderwijs & wetenschap, culturele en maatschappelijke instellingen en media. Vanwege het besloten karakter van de bijeenkomst is het niet gepast vooraf een gespecificeerde gastenlijst vrij te geven.

5. Organiseert de stichting Vrede van Utrecht vaker besloten concerten? Zo ja, kunt u ons een lijst van besloten concerten sturen en daarbij aangeven wie daarvoor uitgenodigd waren, en op grond van welke criteria?


Dit is het enige besloten concert in het jaar dat de Stichting Vrede van Utrecht organiseert.

6. Wat zijn de kosten voor het organiseren van dit concert?


De kosten van het concert bedragen 195.000 euro. Inclusief de voorontvangst gericht op sponsorwerving en het publieksspektakel na het concert bedragen de kosten in totaal 250.000 euro.

7. Op grond van welke prestatiedoelstelling uit de begroting zijn deze kosten te rechtvaardigen?


Deze kosten zijn te rechtvaardigen op grond van de prestatiedoelstelling 'Internationale uitwisseling en samenwerking dragen bij aan het vergroten van de belangstelling vanuit het buitenland voor Utrecht Cultuurstad'. In het kader hiervan ondersteunen wij, samen met de provincie, de stichting Vrede van Utrecht bij haar jaarlijkse activiteiten gericht op de voorbereiding van de viering in 2013 en de nominatie Europese Culturele Hoofdstad. De Stichting Vrede van Utrecht heeft tot taak om voor haar activiteiten zoals deze op hoofdlijnen zijn neergelegd in het Plan van Aanpak aanvullende middelen te verwerven, naast de vaste bijdragen van gemeente en provincie. Behalve bijdragen uit fondsen is aanzienlijke sponsoring essentieel om de (internationale) ambities van gemeente en provincie te kunnen waarmaken. Het buitenspektakel staat in het teken van een brede cultuurparticipatie met aandacht voor talent en vernieuwing.


---- --