Provincie Noord-Brabant

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten d.d. 26 mei  2009 |


1. Jaarverslag hoor- en adviescommissie bezwaar- en beroepschriften
De afhandeling van bezwaarschriften tegen weigeringen van vergunningen op basis van de natuurbeschermingswet hebben veel tijd gevraagd. Het bleek in 88% van alle gevallen mogelijk te zijn om binnen de geldende termijnen een besluit op een bezwaar- of beroepschrift te nemen, wanneer de NB-wetkwesties buiten beschouwing blijven. Het actief op zoek gaan naar oplossingen buiten de formele bezwaarprocedure vroeg extra capaciteit maar werkt goed. Dat blijkt uit het jaarverslag van de hoor- en adviescommissie voor de behandeling van bezwaar- en beroepschriften. GS informeren de statencommissie voor Bestuur en Middelen.

1. Verslag Wro
De provincie heeft vorig jaar tegen 17 ontwerp-bestemmingsplannen en 2 ontwerp-projectbesluiten bij gemeenten een zienswijze naar voren gebracht, omdat provinciale belangen in het geding waren. Dat blijkt uit het jaarverslag over het beleid van GS met betrekking tot de per 1 juli 2008 in werking getreden Wet ruimtelijke ordening. GS zijn verplicht daarover jaarlijks verslag uit te brengen aan Provinciale Staten.

2. Statenvragen PvdA over Mexicaanse griep
GS kunnen de statenvragen van de Partij voor de Dieren over de Mexicaanse griep in relatie tot de intensieve veehouderij niet tijdig beantwoorden. Dat komt doordat afstemming nodig is met het RIVM.

3. Stedenbouwkundige afronding Waspik-Zuid
De provincie heeft nadere afspraken gemaakt met de gemeente Waalwijk en betrokkenen over de toepassing van Ruimte voor Ruimte bij de Stedenbouwkundige afronding van de kern Waspik-Zuid.

4. Samen werken aan dienstverlening
Samen met gemeenten en waterschappen zal de provincie de intentieverklaring 'Samenwerking Wabo Noord-Brabant' ondertekenen. De Wabo (Wet algemene bepalingen omgevingsrecht) is bedoeld om de dienstverlening aan bedrijven en burgers te verbeteren door regels en procedures te verminderen. Daarnaast moet de Wabo de kwaliteit van vergunningverlening, toezicht en handhaving verhogen.

5. Ontgrondingen
Voor advies op het gebied van multifunctionele ontgrondingen is een extern kwaliteitsteam gevormd. Daarin zijn deskundigen op onder meer de terreinen ruimtelijke ordening, natuur en landschap en cultuurhistorie opgenomen. Het team zal advies uitbrengen aan initiatiefnemers (in het ontwerpstadium) en Gedeputeerde Staten (bij de voorbereiding van een ontgrondingsvergunning).

6. Extra subsidie natuurbeheer
Voor de subsidieregeling natuurbeheer Noord-Brabant hebben GS
E1.655.000 extra beschikbaar gesteld. Daarmee kan deze regeling (voor de categorie functiewijziging en inrichting) voor de tweede keer in 2009 worden opengesteld; van 15 juni tot en met 31 juli. In deze periode is ook de deelname aan ganzenopvang opengesteld, vanuit de subsidieregeling agrarisch natuurbeheer Noord-Brabant.

7. Brabantse Milieu Federatie
In 2009 krijgt de Brabantse Milieu Federatie (BMF) E 805.083 subsidie van de provincie. Dit bedrag bestaat uit een regulier deel en een deel voor werkzaamheden op het gebied van reconstructie/revitalisering.

8. Advies SER over provinciaal maatregelenpakket crisis
De provincie kan effect sorteren met haar maatregelenpakket om de economische crisis te bestrijden. Dit komt vooral omdat zij kiest voor een scherpe focus en omdat het pakket gericht is op projecten die op korte termijn uitgevoerd kunnen. Dit stelt de Sociaal Economische Raad (SER) van provincie Noord-Brabant in haar advies aan de provincie. Gedeuteerde Staten reageren per brief op het advies en de suggesties ter verbetering en nadere uitwerking.

9. Intensivering lokaal hulpaanbod jeugd
De provincie Noord-Brabant gaat met de gemeenten prestatie-afspraken maken over de omvang en kwaliteit van het hulpaanbod voor ouders en jeugdigen met opgroei- en opvoedingsproblemen. De afspraken zijn er ook op gericht de instroom in de geïndiceerde jeugdzorg te verminderen. Dat is mogelijk geworden omdat Provinciale Staten bij de behandeling van het Beleidskader Jeugd voor de komende vier jaar in het totaal E16 miljoen ter beschikking stellen.

10. Quick wins vaarwegen en binnenhavens 2e tranche
Drie Brabantse gemeenten (Cuijk, Eindhoven en Waalwijk) hopen op financiele steun van het Rijk voor de versterking van hun binnenhavens. De mogelijkheden voor goederenvervoer worden hierdoor bevorderd, iets dat de provincie ondersteunt. Als het ministerie van Verkeer en Waterstaat de plannen goedkeuren, kunnen de gemeenten rekenen op een bijdrage van de provincie (12,5%). De commissie Economie, Mobiliteit en Grotestedenbeleid worden hiervan in kennis gebracht.

11. Ruimtelijke plannen
Gedeputeerde Staten verlenen op grond van artikel 19 WRO een verklaring van geen bezwaar aan de gemeente Bernheze voor het oprichten van een woonhuis met bijgebouw op het adres Weijen 23a Nistelrode; de gemeente Deurne, voor vestiging van een schietbaan in de kelder op bedrijventerrein, Daalder 7; de gemeente Nuenen voor een tuincentrum, Collse Hoefdijk ong..

Gedeputeerde Staten hebben ingestemd met de zienswijze ontwerpbestemmingsplan Blaak Noord West Gilzerbaan 149 van de gemeente Tilburg, hebben het vastgesteld bestemmingsplan Buitengebied van de gemeente Nuenen gedeeltelijk goedgekeurd.


---- --