Nederlands Jeugdinstituut


Jeugd-ggz en jeugdzorg: positieve samenwerking

Meer dan de som der delen beschrijft ervaringen met gedeelde zorg

Op dinsdag 26 mei aanstaande vindt de presentatie plaats van de publicatie Meer dan de som der delen. Hierin beschrijft het Nederlands Jeugdinstituut, op verzoek van GGZ Nederland en de MOgroep Jeugdzorg, tien succesvolle voorbeelden van samenwerking tussen jeugd-ggz en jeugdzorg. De publicatie is rechtstreeks gebaseerd op ervaringen uit het werkveld. De conclusie die alle betrokkenen trekken is eenduidig: samenwerking levert meerwaarde op, zowel voor de professional als voor het kind of de jongere. Meer dan de som der delen wordt aangeboden aan de heer René Paas, voorzitter CNV, tijdens een bijeenkomst van Jeugdpoort.

Zichtbaarheid

De vragen en problemen waarmee kinderen en jongeren bij de jeugd-ggz en de jeugdzorg terechtkomen zijn divers en vaak complex. Het antwoord is niet altijd te vinden bij een van deze sectoren. Soms moet de hulp van beide kanten komen. Het algemeen heersende beeld is dat de jeugd-ggz en de jeugdzorg in Nederland niet of slechts moeizaam met elkaar samenwerken. Maar ondersteunende organisaties horen steeds vaker enthousiaste verhalen vanuit de instellingen over succesvolle samenwerkingsprojecten. Samenwerking is wel degelijk mogelijk, maar nog onvoldoende zichtbaar. Meer dan de som der delen draagt bij aan die zichtbaarheid. Uit documentatie en interviews zijn van tien samenwerkingsprojectenen verbanden ervaringen uit het werkveld verzameld en beschreven. Daarbij is onder meer aandacht besteed aan de werkwijze en aan succes- en faalfactoren.

Inspiratiebron

Meer dan de som der delen is bedoeld als inspiratiebron voor professionals en managers in de jeugd-ggz en de jeugdzorg. Om te laten zien dat samenwerking niet moeilijk of onmogelijk hoeft te zijn. Want veel professionals zijn enthousiast over samenwerking en ervaren voldoening over de opbrengst van gedeelde zorg voor hen zelf en hun cliënt.

Bestellen

Meer dan de som der delen. Voorbeelden van succesvolle samenwerking tussen de jeugdzorg en de jeugd-ggz is geschreven door Annemieke Kalsbeek en Machteld Zwikker en kost 10,- (exclusief verzendkosten). Het boek is te bestellen via de website www.nji.nl/publicaties.