Uitstel zandwinning Alphen komt zandwinners goed uit


Door economische crisis vrijwel geen vraag naar zand; bewonersvereniging krijgt ten onrechte de schuld

ALPHEN GLD., 20090526 -- Nederzand doet het voorkomen of ze noodgedwongen door het beroep bij de Raad van State de start van de zandwinning bij Alphen hebben moeten uit stellen. "Bewoners over de Maas', die in beroep is gegaan, krijgt daarvan steevast de schuld. Niets is minder waar. Door de economische crisis is de vraag naar zand dramatisch gedaald. De zandwinbedrijven willen zelf liever nog niet starten, omdat ze vrezen op dit moment geen afzet voor hun producten te hebben.

`Bewoners over de Maas' heeft bewust voor een versnelde procedure bij de Raad van State gekozen. `We accepteren de vorige uitspraak van de Raad van State, waarin zandwinning wordt toegestaan. Waar we problemen mee hebben zijn de voorwaarden voor zandwinning, die de diverse overheden (gemeente, provincie) naderhand hebben gesteld. Die bieden onvoldoende waarborg voor gezondheid en veiligheid van bewoners, ` zegt Nico Berns, voorzitter van de vereniging.

`Er is vrijwel geen rekening gehouden met belangen en zorgen van bewoners op het gebied van schade en overlast. Deze zaken willen we beter geregeld zien. Daarom zijn we in beroep gegaan bij de Raad van State.' De vereniging wil juist snel duidelijkheid over dit soort zaken. Daarom is gekozen voor een verkorte procedure bij de Raad van State. Uitspraak volgt hierdoor binnen 2 ? 3 maanden in plaats van meer dan een jaar.

`Zandwinners die vertellen, dat wij de boel bewust vertragen, hebben dus helemaal ongelijk. Langdurig uitstel komt hun juist goed uit en niet bewoners, die snel duidelijkheid willen hebben over wat hun boven het hoofd hangt,' aldus Berns, die er behoorlijk van baalt, dat zijn vereniging vals beschuldigd wordt.

Bewoners over de Maas





Ingezonden persbericht