`Thuis na opname' bekroond in fotowedstrijd Ypsilon


HAARLEM, 20090526 -- Fotograaf en schizofreniepatiƫnt Jan Blokland is als winnaar uitgeroepen in de fotowedstrijd van de jubilerende vereniging Ypsilon. Een beduuste Blokland kreeg zijn prijs vandaag onder ovationeel applaus in museum Het Dolhuys uitgereikt voor zijn foto `Vier weken na de opname weer thuis (na 4 weken kijk ik weer uit het eigen raam)'. De jury beloonde Freek Keizer en Fabio Mafficioli met respectievelijk de tweede en derde prijs.

De drie ontvingen geldbedragen van 150 tot 250 euro uit handen van Marja Hasert, als voorzitter van de jury. Deze selecteerde in totaal 15 foto's, die dit jaar als collectie op diverse plaatsen in het land te zien zullen zijn, om in januari 2010 voor drie weken terug te keren in het Dolhuys.

In het kader van haar 25-jarig jubileum daagde Ypsilon mensen met schizofrenie of een psychose uit om grote of kleine successen vast te leggen op foto. Ypsilon organiseerde hiervoor een fotowedstrijd met als doel de deelnemers, maar ook hun naasten een hart onder de riem te steken. Het thema van de wedstrijd was dan ook `Gelukt in 2009'.

De jury prees de winnende foto van Blokland als "een oprechte en integere foto die de echtheid van de fotograaf weerspiegelt. Een treffend stilleven, ook qua compositie mooi. Het geluk kan in kleine dingen zitten. Daarmee is het thema verbeeld. Hoewel het beeld iets zwaarmoedigs heeft, spreekt er ook hoop uit voor de toekomst: eindelijk weer in de vertrouwde omgeving. Het raam dient als het ware als filter voor het geluk: de explosie van bloei van de gele forsythia. Een heel simpele beeldopbouw leidt tot veel associaties. Verrassend en origineel om in te sturen. "

Ook over de andere bekroonde foto's was de jury zeer te spreken. Zoals de `intrigerende en schurende' foto van Freek Keizer met de omschrijving `Ik ben niet meer psychotisch' (wat gelukt is in 2009 is dat ik na 2 jaar ups en downs eindelijk weer stabiel ben.) en de `roadmovie-achtige ' foto `Schipper naast God', eerste kennismaking met Zeeland van fotograaf Fabio Mafficioli.

De jury had in de eerste plaats gelet op originaliteit en daarna werd gekeken naar zaken als belichting, kleurgebruik en compositie. Maar bovenal zocht en vond ze foto's die verrassen en ontroeren. "Het kan soms gaan over ogenschijnlijk kleine dingen, die voor de betrokkene van enorme waarde zijn", zei Hasert, verwijzend naar een journalist die afzag van publicatie omdat de kwaliteit niet hoog genoeg zou zijn. "Dan laat je toch blijken dat je er weinig van begrepen hebt."

De winnende foto is te vinden op www.ypsilon.org/fotowedstrijd. Vanaf morgen is daar ook het volledige juryrapport terug te vinden.