Arcadis NV

Amersfoort, 7 april 2009
Symposium Duurzaam IJsselmeergebied

De Deltacommissie, c.q. de commissie Veerman, heeft een brede opgave in en rondom het IJsselmeer "aangeslingerd". Kunnen we ervoor zorgen dat we cultuurhistorie, bestaande waterveiligheid en zoetwaterreservoir samenbrengen? Of voor langere termijn duurzaam veilig stellen? Een opgave voor gemeenten, waterschappen, provincies en rijkswaterstaat maar ook voor belangengroeperingen. Om samen te werken aan de bouwstenen voor deze opgave organiseren we het:

Symposium `Duurzaam IJsselmeergebied'

Datum: 26 mei 2009
Plaats: Iselmar Sporthotel in Lemmer
Aanvang: 12.30 uur (met inlooplunch)
Einde: ca 16.45 uur

Programma:
De thema's die worden behandeld zijn: Zoet Water, Veiligheid en LNC-waarden en worden ingeleid door de volgende keynotesprekers:

Zoet Water door Jan den Besten, Waterschap Hunze en Aa's Veiligheid door Marcel Stive, TU-Delft
LNC-waarden door Wethouder H. Boland, gemeente Enkhuizen

Vervolgens gaan we met deze thema's aan de slag in verschillende werksessies om vorm en inhoud te geven aan de `bouwstenen'.

Voor dit symposium worden belanghebbenden van gemeenten, waterschappen, provincies, rijkswaterstaat en belangengroeperingen uitgenodigd uit het IJsselmeergebied.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marco Swenne.

De Deltacommissie houdt rekening met een zeespiegelstijging van 0,65 m tot 1,30 m in 2100. Advies van de commissie luidt "laat het IJsselmeerpeil meegroeien met de zeespiegelstijging, wat neerkomt op maximaal 1,5 m. en wel zodanig dat het spuien onder natuurlijk verval mogelijk blijft en en de zoetwatervoorraad voor Noord-Nederland en Noord-Holland vergroot wordt en benut kan worden bij droge(re) zomers." De hele omgeving van het IJsselmeergebied (binnen- en buitendijks) moet dan wel mee-ontwikkelen. Ook de (omgevingen van de) benedenloop van de IJssel, de Overijsselse Vecht en het Zwarte Water ontkomen niet aan de gevolgen van de meerpeilstijging.

Contact

Marco Swenne
06 2706 0226