Gemeente Alkmaar


Begraafplaats uitgebreid met 1050 graven en gedenkmonument

Onlangs is de uitbreiding van de Algemene Begraafplaats aan de Westerweg gereed gekomen. Er is plek gemaakt voor 1050 nieuwe familiegraven. Daarnaast is de begraafplaats verrijkt met een algemeen gedenkmonument en verbeterde werkruimten voor de beheerders. Op dinsdag 26 mei a.s. om 16.00 uur wordt plechtig stilgestaan bij de uitbreiding. Wethouder Binnendijk van Leefbaarheid onthult dan tevens het nieuwe gedenkmonument.

Nieuwe graven

De uitbreiding van de begraafplaats met 1050 nieuwe familiegraven voorziet de komende 25 jaar in de vraag naar deze graven. Na deze periode zal er op het oudere gedeelte weer voldoende ruimte zijn om daar een laatste rustplaats te bieden voor overledenen. Ook worden op het oude gedeelte nog regelmatig personen bijgezet in bestaande graven.

Gedenkmonument

Het nieuwe gedenkmonument is voor Nederland redelijk uniek. Op de natuurstenen delen kunnen 100 kleine plaquettes worden bevestigd met de naam van een overledene en diens geboorte- en sterfdatum. Dit ter nagedachtenis aan de overledenen voor een ieder die daar behoefte aan heeft. Bijvoorbeeld na ruiming van een graf of als het gaat om personen die eerder zijn gecremeerd. Op deze manier biedt het gedenkmonument nabestaanden een plek om de overledene te gedenken.

Ontwerp

De nieuwste uitbreiding past bij de voorlaatste van eind jaren negentig. Marieke Adrichem van ontwerpbureau Adrichem te Santpoort-Noord heeft het ontwerp gemaakt. Zij kreeg de opdracht een ontwerp te maken dat zou aansluiten op de bestaande begraafplaats. Naast technische eisen, zoals de afstand tussen de graven, moest het ontwerp ook een prettige uitstraling hebben met een groen karakter. De begraafplaats moest uit het zicht blijven van de woningen aan de Westerweg en de Overkrocht. Een beplantingssingel langs de rand was de oplossing. Iedereen kan op het oude gedeelte zien dat grote bomen veel sfeer geven op de begraafplaats, maar vanwege de wortels moet hiermee tegenwoordig zeer terughoudend worden omgegaan.

Meer informatie

Wie meer informatie wil over de mogelijkheden op de gemeentelijke begraafplaats Alkmaar, kan op werkdagen tussen 09:00 en 14:00 uur contact opnemen met de administratie van de begraafplaats aan de Westerweg 250, telefoonnummer 072-5489260, e-mail: begraafplaats@alkmaar.nl.


Noot voor de redactie,