Ingezonden persbericht


U I T N O D I G I N G v o o r d e P E R S

Nieuwe beroepsgroep in de Kinderopvang:

Staatssecretaris Dijksma overhandigt diploma's
aan eerste lichting 'Vakvolwassen Pedagogisch Medewerkers'

Baarn, 20 mei 2009. Op dinsdag 26 mei a.s. om 15.00 uur reikt staatssecretaris Dijksma in Madurodam diploma's uit aan de eerste 41 Vakvolwassen Pedagogisch Medewerkers van het land. Zij zijn de eerste lichting studenten van een nieuwe tweejarige opleiding die het gat opvult tussen MBO en HBO voor pedagogisch geschoolden in de kinderopvang. Zo'n 120 andere studenten zijn op dit moment ook aan de opleiding bezig.

De opleiding is gericht op kwaliteitsverbetering binnen de kinderopvang, via de belangrijke rol die de pedagogisch medewerker hierin heeft. Tijdens de uitreiking zal de Staatssecretaris een toelichting geven op het belang van kwaliteitsverbetering binnen de kinderopvang en op de rol die de nieuwe opleiding hierin kan vervullen.

De opleiding Vakvolwassen Pedagogisch Medewerker startte in 2006 op initiatief van Radius Nederland, in antwoord op de gewenste kwaliteitsverbetering in kinderopvang. Verder is deze opleiding een interessante mogelijkheid voor herintreders en zij-instromers die wel MBO hebben gedaan maar niet voor deze richting (SPW) hebben gekozen. Zij kunnen nu, na een toelatingsexamen, versneld een hogere instap behalen. Dit is een extra stimulans voor de werkgelegenheid, en voor het wegwerken van wachtlijsten in de kinderopvang.

Rol pedagogisch medewerker doorslaggevend voor welzijn kinderen

Aanleiding voor de nieuwe opleiding is wetenschappelijk onderzoek van NCKO dat in 2005 aantoonde dat er binnen kinderopvang een wisselend kwaliteitsbeeld is. Hoewel er veel factoren zijn die de kwaliteit beïnvloeden, blijkt de rol van pedagogisch medewerker hierin cruciaal. De interactie die de kinderen hebben met hun pedagogsich medewerker, blijkt het meest bepalend te zijn voor het welbevinden en de ontwikkeling van kinderen.

In hun kwaliteitsprogramma 'Werken aan excellente kinderopvang' hebben werkgevers-, werknemers- en ouderorganisaties daarom de pedagogisch medewerker centraal gezet.

Met steun van de overheid is toen een pakket maatregelen samengesteld voor de periode 2008-2012 met als doel om het pedagogisch handelen te verbeteren. De overheid heeft hiervoor 10 miljoen euro per jaar beschikbaar gesteld. Inmiddels zijn er verschillende opleidingstrajecten beschikbaar waar werkgevers via Bureau Kwaliteit Kinderopvang (BKK) subsidie voor kunnen krijgen. De opleiding Vakvolwassen Pedagogisch Medewerker is hier onderdeel van.

Opleider Radius was de eerste die naar aanleiding van het NCKO onderzoek een nieuwe opleiding ontwikkelde en deze presenteerde aan de kinderopvangorganisaties 2Samen, Komkids, Kinderdam en Kinderopvang Hoogvliet. Zij reageerden enthousiast en gaven 41 pedagogisch medewerkers de kans de eerste VVPM opleiding te volgen. Op 26 mei wordt het eerste opleidingstraject afgerond met als hoogtepunt de diploma uitreiking door Staatssecretaris Dijksma in Madurodam.

Meer informatie voor de redactie:

Wilt u bij de presentatie aanwezig zijn, dan kunt u contact opnemen met Mw. D.M.C. Pronk MBA, algemeen directeur Radius, 035-5432554 / 06 533 37398.