Ingezonden persbericht


Bronckhorst stelt Landschapsontwikkelingsplan vast

Het college van burgemeester en wethouders Bronckhorst heeft ingestemd met het Landschapsontwikkelingsplan. Het landschapsontwikkelingsplan (LOP) geeft kaders voor ontwikkelingen in het landschap voor de komende tien jaar. De commissie beleidsontwikkeling behandelt het plan op 11 juni en op 25 juni neemt de gemeenteraad hierover een besluit. Het LOP bestaat uit verschillende onderdelen: de landschapsontwikkelingsvisie (LOV), de uitvoeringsstrategie (UVS) en het uitvoeringsprogramma (UVP). De komende vijf jaar wordt jaarlijks, bovenop het huidige gemeentelijke budget, een bedrag van E 200.000, - beschikbaar gesteld voor het uitvoeringsprogramma. In september wordt gestart met de uitvoering van drie grote projecten en zes initiatieven van inwoners.

In de landschapsontwikkelingsvisie, die onderdeel is van het LOP, staat beschreven welke onderdelen van het landschap zo kenmerkend zijn en hoe deze in de toekomst behouden en versterkt kunnen worden. Ook staat in de visie aangegeven binnen welke kaders ontwikkelingen moeten plaatsvinden om bij te dragen aan de herkenbaarheid en duurzaamheid van het landschap. Het doel van het landschapsontwikkelingsplan is het economisch versterken van het platteland en het gezamenlijk ontwikkelen van natuur, landbouw, leefbaarheid, recreatie en toerisme en overige economische functies. Met het vaststellen van de landschapsontwikkelingsvisie, de uitvoeringsstrategie en het uitvoeringsprogramma kan gestart worden met het laatste en belangrijkste onderdeel: de uitvoering.

Uitvoering
In het uitvoeringsprogramma staat aangeven waar de accenten liggen qua gemeentelijke inzet gedurende drie jaar. Hiervoor zijn al drie grote projecten en zes initiatieven van burgers uitgewerkt in projectplannen. Enkele voorbeelden van deze burgerinitiatieven in Bronckhorst zijn: het aanleggen van een wandelroute als lokaal ommetje in Voor-Drempt en het verbeteren van de 'harde' overgang tussen bebouwing en agrarisch gebied in Olburgen.

Samen met Lochem en Zutphen
Bronckhorst heeft het Landschapsontwikkelingsplan samen met de gemeenten Lochem en Zutphen opgesteld. Bij het opstellen van het LOP is veel gesproken met bewoners van het gebied en met verschillende gebiedsorganisaties op het terrein van natuur en landbouw. Een website zal inwoners straks informatie verschaffen over het LOP. Zij kunnen deze informatie als leidraad gebruiken voor het beoordelen van eigen initiatieven. Het LOP is de opvolger van de oude landschapsbeleidsplannen en zal worden gebruikt als Structuurvisie voor het Buitengebied. Vervolgens krijgt het beleid zijn doorvertaling bij de actualisering en herziening van de bestemmingsplannen buitengebied.

Hengelo (Gld), 26 mei 2009

Voor meer informatie over dit bericht kunt u contact opnemen met Jacqueline Willemsen, afdeling communicatie, tel. (0575) 75 04 68.

---- --