Gemeente Utrecht

2009 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
67 Vragen van mevrouw W.P. Peetoom
(ingekomen 26 mei 2009)

In de jaren '70 van de vorige eeuw is er een Utrechts orgelfonds opgericht met als doel voldoende financiële middelen te vergaren waarmee een goed symfonisch concertzaalorgel voor de grote zaal van het Muziekcentrum Vredenburg aangeschaft zou moeten worden. Een symfonisch concertzaalorgel is volgens musici noodzakelijk voor de uitvoering van vele honderden muziekstukken, zoals bijvoorbeeld Mahler's 2e en 8e symfonie. De Doelen (Rotterdam), het Concertgebouw (Amsterdam en Haarlem) en Oosterpoort (Groningen) beschikken allen over een symfonisch concertzaalorgel en zodoende zijn daar muziekvoorstellingen mogelijk die in Utrecht helaas onmogelijk zijn.

Inmiddels is het oude Muziekcentrum gesloopt, met uitzondering van de grote zaal. Een grote zaal overigens, die nooit toegerust is met een symfonisch concertzaalorgel, terwijl het daartoe bestemde fonds na 30 a 40 jaar rente op rente over voldoende geld moet beschikken om een dergelijk orgel aan te schaffen en te installeren. Aangezien de opening van de nieuwbouw voor Vredenburg, Tivoli en SJU Jazz nog wel even op zich zal laten wachten, is dit een goed moment voor het stellen van de volgende vragen:


1. Klopt het gegeven dat er een Utrechts orgelfonds is opgericht? Zo ja, wanneer?
2. Klopt het gegeven dat dit fonds aanvankelijk gevuld is door particulieren, bedrijven en overheden en sindsdien beheerd wordt door de gemeente Utrecht?
3. Bij welke gemeentelijke dienst is dit fonds ondergebracht en hoeveel geld bevat het?
4. Waarom is het geld uit het fonds nimmer besteed conform de uitgangspunten van het fonds?
5. Zijn er plannen om de nieuwbouw van het Muziekpaleis aan te grijpen de grote zaal uit te rusten met een symfonisch concertzaalorgel? Zo nee, waarom niet?
6. Indien het fonds - tegen de uitgangspunten in - niet aangewend wordt voor de aanschaf van een orgel, wat gebeurt er dan met het fonds?

---- --