Gemeente Den Haag

26 mei 2009

Vier Haagse kunstinstellingen komen samen in nieuw dans- en muziekcentrum
Cultuurforum Spui wordt het culturele hart van Den Haag

Het Spuiplein, de Nieuwe Kerk en het Rabbijn Maarsenplein worden in de periode tot 2018 omgevormd tot het 'Internationaal Cultuurforum Spui'. Dat heeft het college besloten. Belangrijk onderdeel van het Cultuurforum is een nieuw te bouwen dans- en muziekcentrum op de huidige plek van het Lucent Danstheater en de Dr. Anton Philipszaal. Het dans- en muziekcentrum wordt het nieuwe gemeenschappelijke onderkomen van onder meer het Nederlands Dans Theater, het Residentie Orkest en het Koninklijk Conservatorium.

'Met het Cultuurforum maken we van dit gebied hét culturele hart van de stad. Het gaat hier zinderen! En natuurlijk hebben we een ijzersterke positie om in 2018 culturele hoofdstad van Europa te worden', aldus Marieke Bolle, wethouder Cultuur en Financiën.

Kansen benutten
De ontwikkeling van het Cultuurforum benut volgens het college een aantal bijzondere kansen voor de stad. Ten eerste zorgt het Cultuurforum voor een eenheid en verbinding tussen het Spuiplein en 'de overkant' van het Spui. Daardoor ontstaat ook een betere verbinding met de rest van de binnenstad. Ten tweede krijgt het nieuwe vergrote Spuiplein een compleet en hoogwaardige nieuwe inrichting met onder meer bijzondere zitgelegenheden en groen. Ten derde wordt het Cultuurforum de entree tot vele culturele instellingen op het gebied van film, muziek, dans en ook beeldende kunst. Deze functie wordt gemixt met winkels en horeca die aansluiten op het thema cultuur. Het forum wordt zo een plek om te verblijven en te ontmoeten. Tot slot ontstaat aan het Spuiplein een uniek dans- en muziekcentrum, waar productie, presentatie en onderwijs op het gebied van dans en muziek samenkomen.

Vier Haagse instellingen gaan daartoe vergaand samenwerken: Nederlands Dans Theater, Residentie Orkest, Gastprogrammering en Koninklijk Conservatorium. Deze instellingen bundelen hun krachten op cultureel, educatief en organisatorisch gebied. De voorkeur van het college gaat uit naar bebouwing van het dans- en muziekcentrum op ongeveer de helft van de huidige kavel van de Philipszaal en het Danstheater. Het resultaat hiervan, een smal en hoog gebouw, biedt kansen om de kwaliteit van de openbare ruimte te verbeteren. Bovendien kan met een markant gebouw de attentiewaarde voor culturele activiteiten aanmerkelijk worden verhoogd.

Het Internationaal Cultuurforum Spui met het dans- en muziekcentrum zal een belangrijke bijdrage leveren aan de ontwikkeling van Den Haag als Wéreldstad aan zee. De binnenstad zal hierdoor nog aantrekkelijker worden en beter worden bezocht, is de overtuiging van burgemeester en wethouders.

Wethouder Marnix Norder (Bouwen en Wonen): 'Het gebied zal sprankelen van creativiteit. Wat nu een drukke wandelcorridor voor ambtenaren van en naar werk is, zal straks een ware passage worden langs prachtige architectonische gebouwen die loopt van het centraal station naar de Nieuwe Kerk. Een mooie verbinding van nieuw en oud.' 'We werken hard aan het aantrekkelijk maken van de binnenstad. Met dit plan is één ding zeker: voor dans en muziek moet je straks meer dan ooit in Den Haag zijn', aldus wethouder Frits Huffnagel.

Hoe nu verder
De plannen voor Spuiplein en omgeving zijn vervat in een 'Nota van Uitgangspunten voor het Internationaal Cultuurforum Spui' en een principebesluit voor de ontwikkeling van het dans- en muziekcentrum. De gemeenteraad neemt hierover voor de zomer een besluit. Daarna wordt de visie verder uitgewerkt in een stedenbouwkundig plan. Voor deze uitwerking vinden consultaties met groepen uit de (Haagse) samenleving plaats. De voorbereidingen voor het dans- en muziekcentrum zullen naar verwachting tot en met 2012 in beslag nemen. Hierna kan in 2013 met de sloop en bouw begonnen worden. De bespelers van de theaters zullen in de periode van sloop en bouw tijdelijk op andere locaties in de stad optreden. Het Internationaal Cultuurforum Spui met het dans- en muziekcentrum moet klaar zijn voor 2018, het jaar waarin Den Haag Europese culturele hoofdstad wil zijn.


---
Voor nadere informatie (uitsluitend voor de redactie, niet voor publicatie):
Charlotte Menten, woordvoerder Marieke Bolle, 070-3532779

Op www.denhaag.nl/cultuur kunt u de onderliggende documenten downloaden:


- Raadsvoorstel 'Ontwikkelingen rond het Spuiplein: een nieuw dans- en muziekcentrum en een stedenbouwkundige visie'.
- Nota van Uitgangspunten Internationaal Cultuurforum Spui. Hierin is opgenomen het advies van het architectenbureau Office for Metropolitan Architecture (OMA).

- Gezamenlijke visie van de vier betrokken instellingen (Nederlands Dans Theater, Residentie Orkest, Gastprogrammering en Koninklijk Conservatorium) op de artistieke programmering en de organisatorische samenwerking in het nieuwe dans- en muziekcentrum.
- Functioneel-ruimtelijk programma van eisen (met memorandum) voor het nieuwe dans- en muziekcentrum.