De CO2-voetafdruk van de verkiezingen is goed voor 450 met CO2 gevulde Atomiumbollen.

26/05/2009 15:18

CO2LOGIC

Er zijn in België 7.760.436 kiezers die uitgenodigd zijn om hun stem uit te brengen op 7 juni. 91% zullen hun burgerlijke verplichting invullen en ongeveer de helft zal zich met de wagen naar de stembus begeven ondanks dat wij ons gemiddeld maar 1 km van de stembureau's bevinden. Door rekening te houden met de gemiddelde CO2-uitstoot en de gemiddelde bezettingsgraad van wagens in België komen we voor deze post alleen al aan ongeveer 600 ton CO2-uitstoot...

De constatatie

Er zijn in België 7.760.436 kiezers die uitgenodigd zijn om hun stem uit te brengen op 7 juni. 91% zullen hun burgerlijke verplichting invullen en ongeveer de helft zal zich met de wagen naar de stembus begeven ondanks dat wij ons gemiddeld maar 1 km van de stembureau's bevinden. Door rekening te houden met de gemiddelde CO2-uitstoot en de gemiddelde bezettingsgraad van wagens in België komen we voor deze post alleen al aan ongeveer 600 ton CO2-uitstoot. De belangrijkste CO2-factor van de CO2 voetafdruk van de verkiezingen blijft, zonder twijfel, het papiergebruik tijdens de politieke campagne. De politieke panfletten die in jullie postbussen verdeeldt worden vertegenwoordigen meer dan 450 ton papier wat overeenkomt met ongeveer 945 ton CO2-uitstoot. Om een concreet voorbeeld te geven, 5 ton CO2-uitstoot komt overeen met 1 bol van de Atomium of de verbranding van ongeveer 1900 liter stookolie.

Zonder te oordelen over de voor -en nadelen van electronisch stemmen lijkt deze piste milieu/klimaatvriendelijker. Het verbruik van de ter beschikking gestelde computers komt overeen met 8400 kWh of 12 ton CO2 (gemiddeld Belgische emissiefactor electriciteit) om 49% van de belgen te laten stemmen. Het bedrukken van papier voor de stembiljetten voor de 51% van de Belgen die met een rood potlood zullen stemmen vertegenwoordigd 119 ton CO2-uitstoot, wat ongeveer 10 keer meer is dan de CO2-uitstoot van de electronische middelen. Indien België hiervoor nieuwe computers zou gebruiken dan zou de ecologische voetafdruk van het blijkbaar milieuvriendelijker electronisch stemmen omgekeerd zijn. Inderdaad, de gemiddelde productie van een computer is verantwoordelijk voor 680 kg CO2-uitstoot. De productie van deze computers, die gelukkig ook voor andere doeleinden hebben gediend, zijn samen verantwoordelijk voor meer dan 10.000 ton CO2-uitstoot.

Wat kan er gedaan worden?

Ten eerste, moet er gestemd worden want het kan geen kwaad om enkele grams CO2 uit te stoten voor het correct functioneren van ons democratisch systeem - jullie stem kan ervoor zorgen dat onze maatschappij in de komende jaren overschakelt naar een CO2 armere wereld.Ten tweede, reageren. Indien alle mensen die geen mobiliteitsproblemen hebben te voet, met de fiets of het openbaar vervoer gaan dan kunnen we al 500 ton CO2-uitstoot op 7 juni voorkomen. De kiezers kunnen ook de politici wijzen op hun verantwoordelijkheid om papierverbruik te minimaliseren. Men stemt uiteindelijk vooral voor een programma en minder voor een foto. De CO2-uitstoot van affiches en panfletten met portretten zijn samen verantwoordelijk voor meer dan 1000 ton CO2-uitstoot.

U zal uiteindelijk ook merken dat we geen rekening houden met de energieverbruik door de verlichting van de stembureau's. Inderdaad, het electriciteitsverbruik hiervan zal gecompenseerd worden door de besparingen die u thuis zal doen tijdens uw afwezigheid. Daarom een laatste kleine tip, doe u verlichting uit en sluit de electrische apparaten af wanneer u naar de stembus vertrekt. Dit is een gewoonte die u altijd best hebt wanneer u een ruimte verlaat!


---

(voor de redactie)

Waarom een persbericht ? : Gezien de alarmerende klimaatsituatie is het noodzakelijk geworden om vanaf nu steeds belangrijker om ons gedrag aan te passen.

Sinds 2006 is CO2logic de pionnier en leider op vlak van CO2 compensatie en CO2-advies in België. CO2logic helpt vooral bedrijven met het berekenen, verminderen en compenseren van CO2-uitstoot. CO2logic werd in een studie van Inter Environnement Wallonië - ULB erkend als meest aangeraden CO2-compensatie bedrijf in België en tweede op Europees vlak. CO2logic wenst ook particulieren te sensibiliseren omtrent hun CO2-voetafdruk door zijn CO2 calculator voor iedereen ter beschikking te stellen op www.co2logic.be of via www.msn.be en www.skynet.be . CO2logic doet mee aan verschillende sensibilisatie initiatieven en ontwikkelde ook een programma www.climate-education.be om kinderen te informeren en te sensibiliseren over klimaatsverandering. CO2logic tekende de CO2-compensatie-charter van de ADEME en onze adviseurs hebben de Bilan Carbone® vorming en erkenning.

Contacts :

Antoine Geerinckx, Managing partner : 0478 413 007 ou antoine@co2logic.com

Site Web: www.co2logic.be

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel