Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: 152/ EM
Datum: 26 mei 2009

Provincie Fryslân start prijsvraag voor innovatief openbaar vervoer

De provincie Fryslân schrijft een prijsvraag uit om innovaties in het Friese openbaar vervoer te stimuleren. Op vrijdag 26 juni vindt een ontmoetingsbijeenkomst plaats waar aanbieders en afnemers van vervoersinnovaties op een originele manier bij elkaar worden gebracht. Ook wordt dan meer bekend gemaakt over de prijsvraag. De twee beste inzendingen winnen uiteindelijk ieder een stimuleringsprijs van E 50.000,- om hun innovatieve idee te kunnen ontwikkelen.

'Kwalitatief goed openbaar vervoer is van groot belang in onze provincie. Ook andere vormen van collectief vervoer, bijvoorbeeld taxi of leerlingenvervoer, hebben onze aandacht. Om de kwaliteit te waarborgen èn om een extra verbeterslag aan te brengen zijn innovaties nodig. We maken daar afspraken over met de vervoersbedrijven, maar op deze manier willen we innovaties nog meer stimuleren', zegt gedeputeerde Piet Adema. De provincie Fryslân springt met dit initiatief ook in op het verzoek van staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat Tineke Huizinga, die provincies heeft verzocht kritisch te kijken naar verbetermogelijkheden in het openbaar vervoer.

Het doel van de prijsvraag is dat aanbieders en afnemers van innovaties, ook wel de innovatoren en de vervoerders genoemd, samen koppels gaan vormen en met hun gezamenlijke innovatieve idee het collectief vervoer in Fryslân een impuls geven. Het idee moet passen binnen de categorieën duurzaamheid, technische innovaties of ruimtelijke kwaliteit en openbaar vervoer. Tijdens de ontmoetingsbijeenkomst kunnen aanbieders en afnemers kennismaken en hun eerste ideeën uitwisselen. StaatssecretarisTineke Huizinga en gedeputeerde Piet Adema geven op 26 juni het startsein van de bijeenkomst.

Na deze ontmoetingsbijeenkomst hebben innovatoren en vervoerders tot 24 augustus de tijd om als koppel hun uitgewerkte idee in te dienen, waarna een deskundige jury een aantal innovaties zal nomineren. De jury beoordeelt op de volgende criteria: innovativiteit, realiseerbaarheid, economische effectiviteit, nut voor de reiziger en positieve invloed op het imago collectief vervoer. Daarnaast krijgt het publiek de mogelijkheid om te stemmen op de genomineerden. De prijsuitreiking van de twee beste inzendingen vindt plaats in november.

Informatie over de prijsvraag en de bijeenkomst is te vinden op www.fryslan.nl/innovatieinvervoering

---- --