Ingezonden persbericht


Persbericht

Landelijke endometriosedag
Gemiddelde diagnosetijd 8,3 jaar!

Breda, 26 mei 2009

Ruim 84% van de bezoeksters aan de landelijke Endometriosedag in Maastricht bezochten de landelijke Endometriosedag voor de eerste keer. Sinds 2003 organiseert de Endometriose Stichting jaarlijks een bijeenkomst voor haar leden; vrouwen met endometriose en hun partners/familie. Endometriose is een chronische ziekte waarbij het weefsel dat normaal de binnenkant van de baarmoeder bekleedt (endometrium), groeit op plaatsen buiten de baarmoeder. Met de landelijke dag wil zij haar achterban infomeren over deze relatief onbekende ziekte en de laatste ontwikkelingen rondom endometriose toelichten. Dit jaar was het thema endometriose en werk.


1 op de 10 vrouwen
Endometriose is een veel voorkomende gynaecologische ziekte. 1 op de 10 vrouwen heeft, tijdens de jaren waarin zij menstrueren, klachten passend bij deze ziekte zoals onder andere pijn tijdens de menstruatie of pijn bij het vrijen. Het is daarnaast één van de oorzaken van onvruchtbaarheid. Bij 35 tot 40% van de onvruchtbare vrouwen wordt een bepaald stadium van endometriose vastgesteld.

Gemiddelde diagnosetijd 8,3 jaar
Naar aanleiding van een enquête die de Endometriose Stichting onder haar leden heeft gehouden blijkt dat 58% meer dan 10 jaar met klachten rondloopt en dat de gemiddelde diagnosetijd op 8,3 jaar staat. Dr. Maas is werkzaam als gynaecoloog bij het Academisch Ziekenhuis Maastricht hij zegt hierover; " Veel patiënten hebben in die jaren naast de huisartsen al vele andere specialisten gezien. Bovendien gebruiken ze voor het stellen van de diagnose vaak al de pil waardoor de klachten verminderd zijn. Een belangrijk aanknopingspunt bij het stellen van de diagnose is de relatie van de klachten met de menstruatie. Als de pijn voornamelijk aanwezig is vlak voor of tijdens de menstruatie moet aan endometriose gedacht worden."

Landelijke dag 2010
De uitslag van deze enquête is een reden om de volgende landelijke dag op 6 maart 2010 hier uitgebreid aandacht aan de schenken. Een belangrijk onderdeel van deze dag zal het stellen van een vroege diagnose zijn en het belang hiervan.