Partij van de Arbeid

Den Haag, 26 mei 2009

Vragen van de leden Arib en Dijsselbloem (beiden PvdA) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de minister voor Jeugd en Gezin

over de verwaarlozing van de preventietaak binnen de jeugdgezondheidszorg.


1. Hebt u kennisgenomen van het artikel in de Volkskrant over de verwaarlozing van de jeugdgezondheidszorg? 1


2. Bent u het eens met de beweringen dat te veel aandacht en geld gaat naar kindermishandeling en probleemgezinnen waardoor de jeugdgezondheidszorg haar oorspronkelijke taken zoals gezondheidspreventie bij kinderen verwaarloost? Zo nee, waarom niet?


3. Klopt het dat een aantal gemeenten op het maatwerkdeel van de jeugdgezondheidszorg bezuinigen? Zo ja, wat vindt u hiervan? Klopt het dat niet alleen op het maatwerkdeel wordt bezuinigd, maar dat zelfs het uniforme deel onder druk staat?zo ja, wat betekent dit voor het rijksvaccinatieprogramma? Op welke wijze ziet u toe dat het uniforme deel door alle gemeenten wordt aangeboden?


4. Wat is uw mening over het rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg "jeugdgezondheidszorg in beweging" 2 waaruit blijkt dat juist risicokinderen uit het oog worden verloren als er minder contactmomenten zijn als gevolg van bezuinigingen?


5. Wat is uw mening over de brief d.d. 19 april 2009 van professor van der Wal hoofdinspecteur voor de Inspectie voor de gezondheidszorg waarin hij zijn zorgen uit over de bezuinigingen van een aantal gemeenten op maatwerkactiviteiten en waarin hij waarschuwt voor de gevolgen hiervan voor risicokinderen op latere leeftijd?


6. Bent u bereid met de VNG op korte termijn in overleg te gaan en landelijke richtlijnen op te stellen ten aanzien van het maatwerk deel en waarin minimale eisen voor jeugdgezondheidszorg worden geforumuleerd waaraan gemeenten zich dienen te houden?


1. De Volkskrant d.d. 25 mei 2009

2. Inspectie voor de Gezondheidszorg "jeugdgezondheidszorg in beweging"april 2009
3. Schriftelijke vragen Arib, 2009Z05918, d.d. 28 maart 2009

Persvoorlichting Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid Plein 2
Postbus 20018

2500 EA Den Haag
T 070 318 2694
E s.boting@tweedekamer.nl