Gemeente Nijmegen

Persbericht

Datum Nummer persbericht 26 mei 2009 090526R

Nijmegen wil dat Rijk extra rijstrook aanlegt op knooppunt Neerbosch

De gemeente Nijmegen wil dat het ministerie van Verkeer en Waterstaat gelijktijdig met het verbreden van de A50 een extra rijstrook aan knooppunt Neerbosch (waar de A73 ter hoogte van Lindenholt en Beuningen afbuigt naar het zuiden) toevoegt. Als het Rijk dit nalaat leidt de verbreding van de A50 slechts tot verplaatsing van de huidige fileproblematiek richting knooppunt Neerbosch.

Die zorg heeft het college van burgemeester en wethouders vandaag overgebracht aan het Ministerie van Verkeer en Waterstaat. Het college heeft dit gedaan in het kader van de inspraakprocedure rondom het Ontwerp Tracébesluit (OTB) A50 Ewijk-Valburg. In 2014 wordt de A50 tussen Ewijk en Valburg verbreed van 2 x 2 naar 2 x 4 rijstroken. Om dit mogelijk te maken wordt ten westen van de bestaande brug over de Waal een extra brug aangelegd. Op de knooppunten Ewijk en Valburg komen ook extra rijstroken die moeten zorgen voor een goede verbinding van de A50 met de A15 (Valburg) en de A73 (Ewijk).

De gemeente Nijmegen ondersteunt deze maatregelen van harte. De aanpak van de A50 leidt tot een flinke verbetering van de bereikbaarheid van de regio Nijmegen. Door de doorstroming op het rijkswegennet te bevorderen wordt bovendien voorkomen dat er sluipverkeer door de stad ontstaat.

De gemeente is echter wel bezorgd over het achterwege blijven van maatregelen voor het knooppunt Neerbosch. Dit knooppunt werd in 2005 in de Rijksnota Mobiliteit nog benoemd als toekomstig knelpunt. De nota Mobiliteit is in 2008 geactualiseerd maar het knooppunt Neerbosch wordt in deze actualisatie niet meer genoemd.

In de huidige concept-plannen voor de A50 blijft bij knooppunt Neerbosch slechts één rijstrook beschikbaar voor verkeer dat op dit knooppunt wil uitvoegen naar de A73 richting Venlo. Als dit niet verandert betekent dit dat de verbreding van de A50 niet leidt tot een oplossing, maar slechts tot verplaatsing van de fileproblematiek richting knooppunt Neerbosch. Burgemeester en wethouders concluderen dan ook dat het Ontwerp Tracébesluit een te krappe begrenzing kent. Het college dringt er bij het Ministerie op aan dat wordt onderzocht wat de capaciteitsverruiming van de A50 voor consequenties heeft voor de A73 en wat de milieu-effecten zijn. De knelpunten die vervolgens naar boven komen, moeten wat Nijmegen betreft opgelost worden binnen het nog vast te stellen definitieve Tracébesluit.

De wens van Nijmegen om een extra rijstrook bij knooppunt Neerbosch te laten aanleggen is tot stand gekomen in gezamenlijk overleg met de gemeente Beuningen, Stadsregio Arnhem Nijmegen en provincie Gelderland. Ook deze overheden brengen dit standpunt over aan het Ministerie.

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 23 80
Telefax (024) 329 23 78
E-mail persvoorlichting@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen