Gemeente Utrecht

Toelichting op besluiten van het college van burgemeester en wethouders

Persbericht:
Het persbericht 'Europese subsidie voor twee Utrechtse projecten: De Wissel en Partners in Nieuw Ondernemerschap' is enkel bijgevoegd als bijlage en is wegens technische problemen nog niet op internet beschikbaar. Het persbericht wordt zo spoedig mogelijk op internet gepubliceerd.

Collegeberichten:


1 Bodemsaneringsprogramma 2009
Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met het bodemsaneringsprogramma voor 2009. Daarmee heeft het college de locaties vastgesteld waar dit jaar mogelijk bodemsaneringen en bodemonderzoeken zullen plaatsvinden in de stad. De overwegingen voor deze keuze zijn in het programma opgenomen. Het betreft in alle gevallen projecten waaraan het Rijk meebetaalt. De afdeling Milieu en Duurzaamheid brengt betrokkenen en omwonenden tijdig op de hoogte van de bodemsaneringen die de gemeente uitvoert.

Het jaarlijkse bodemsaneringsprogramma is een uitwerking van het onderdeel 'bodem' uit het Meerjarenplan Milieu. Dit plan is gebaseerd op het Milieubeleidsplan 2003-2008 van de gemeente Utrecht. Hierin staat ondermeer dat de gemeente de ambitie heeft om in 2030 alle gevallen van bodemverontreiniging te kennen en deze zonodig te hebben gesaneerd. Het Bodemsaneringsprogramma 2009 is te downloaden via www.utrecht.nl.

Meer informatie: Gerard Derksen, 030 - 286 11 68


2 Instelling Adviescommissie Wijk- en Warenmarkten Het college wil de huidige informele Adviescommissie Wijk- en Warenmarkten formeel instellen onder de naam Commissie voor Advies Wijk- en Warenmarkten (CAWW). Zij wil graag gebruik blijven maken van de positieve bijdragen van deze groep die voorgenomen wijzigingen en (her)inrichtingen van markten beoordeelt op een aantal aspecten. Dit doen zij vanuit een jarenlange expertise met diverse achtergrond (het gaat om marktondernemers van diverse soorten producten). Door de aanbevelingen die zij doen, ontstaat een beter draagvlak en worden problemen (en kosten) voorkomen na wijziging. Het slagen of falen van een markt hangt grotendeels af van de marktondernemers. Vanuit efficiëntie is het ondoenlijk om met alle marktondernemers te spreken, dus een vorm van vertegenwoordiging is nodig. Door de bestaande vertegenwoordiging bestuurlijk te onderschrijven, geeft het college een belangrijk signaal, niet alleen dat de markten en de ondernemers serieus worden genomen, maar ook dat het daarom goed is om als ondernemers gebruik te maken van deze mogelijkheid. Betrokken ondernemers van de huidige informele werkgroep worden namens het college uitgenodigd deel te nemen. Om optimaal gebruik te maken van deze commissie zullen alle voornemens over de wijk- en warenmarkten aan de CAWW worden voorgelegd. Bij de voorbereiding van bestuurlijke besluiten zullen eventuele aanbevelingen van de CAWW worden vermeld. De CAWW zal in een eerste bijeenkomst door wethouder Spit worden geïnstalleerd.

Meer informatie: Jacqueline Schuurmans, 030 - 286 11 38


3 Ontwikkeling hotel en ponymanege Biltsestraatweg Het college heeft de uitgangspunten voor de ontwikkeling van een hotel en ponymanege aan de Biltsestraatweg vastgesteld. Op de locatie van de huidige manege Groenesteyn wil de initiatiefnemer een tweesterren hotel realiseren, een segment in de hotelsector waarin in Utrecht veel behoefte bestaat. Daarnaast wil hij de huidige manege vervangen door een gloednieuwe ponymanege speciaal gericht op kinderen. Hier zal in de toekomst ruimte zijn voor circa 350 jeugdige ruiters.

De vastgestelde Nota van Uitgangspunten is op basis van de inspraaknota's ingrijpend aangepast. Het hele terrein krijgt een groene inrichting die - beter dan nu - past in de Voorveldse Polder.

Meer informatie: Jeroen Bos, 030 - 286 16 83


4 Ontwerpbestemmingsplan Oudwijk, Kromme Rijn e.o. vastgesteld Het college heeft vandaag ingestemd met het ontwerpbestemmingsplan Oudwijk, Kromme Rijn e.o.. Hierin zijn de inspraakreacties verwerkt. Het plangebied omvat de wijken Oudwijk, Abstede, Rondom Rubens, Kromme Rijn, Sterrewijk, Maliesingel en Tolsteegsingel. Voor het gebied gelden nu verouderde bestemmingsplannen. Met het opstellen van een nieuw bestemmingsplan ontstaat een bestemmingsplan met actuele en duidelijke regels. In het grootste deel van het gebied vinden de komende jaren geen nieuwe ontwikkelingen plaats. Voor dit gebied wordt daarom de bestaande situatie in het bestemmingsplan vastgelegd. Hiervoor biedt het plan alleen mogelijkheden voor beperkte uitbreidingen van woningen of gebruiksveranderingen van gebouwen. Op een aantal plekken vinden wel ontwikkelingen plaats. Zo wordt ten noorden van het Meerstroomcollege woningbouw mogelijk gemaakt. Ook de verleende bouwvergunningen in Rondom Rubens worden opgenomen in dit plan.

Het ontwerpbestemmingsplan wordt binnenkort ter inzage gelegd. Gedurende deze periode kan iedereen zienswijzen indienen. Via de website www.utrecht.nl en Ons Utrecht worden de precieze data van de terinzagelegging bekendgemaakt.

Meer informatie: Jeroen Bos, 030 - 286 16 83