Kans op baan laag

Amsterdam, 26 mei 2009

Werknemers schatten de kansen op een baan niet heel positief in. Het vertrouwen in de eigen baankansen is de laatste maanden flink gedaald. Niet zonder reden, want het aantal vacatures loopt flink terug.

De kansen keren op de arbeidsmarkt. Dat blijkt uit de ING Vraag van Vandaag onder 60.000 respondenten. Hoewel ook deze maand het totaal aantal optimisten (46%) het aantal pessimisten (36%) nog overtreft, is het vertrouwen in de eigen baankansen in korte tijd flink gedaald. Een half jaar geleden was het verschil tussen de optimisten en de pessimisten nog twee maal zo groot. Gezien de huidige sombere economische vooruitzichten - de economie krimpt met 4,6% in 2009 -verwacht het ING Economisch Bureau dat dit vertrouwen de komende tijd nog verder zal afnemen.

Vacatures richting dieptepunt

Het aantal vacatures holt achteruit. Waren er een jaar geleden nog ruim 240.000 open plekken, het eerste kwartaal van 2009 daalde het aantal vacatures voor het tweede kwartaal op een rij met 50.000. Zo zijn er inmiddels nog maar 152.000 vacatures over en is dit aantal hard op weg richting het vorige dieptepunt uit het derde kwartaal 2003. Toen stonden er nog 90.000 vacatures open. Het ING Economisch Bureau verwacht dat het aantal vacatures in het tweede kwartaal van 2009 rond de 100.000 zal liggen. Ook de vacatures op internet verdwijnen als sneeuw voor de zon, zo blijkt uit de laatste Monsterboard Employment Index. Deze index wordt voor verschillende Europese landen bijgehouden. Opvallend hier is dat Nederland in slechts vier maanden tijd van het beste jongetje van de klas naar de laatste plaats is teruggevallen.

Werkgelegenheid industrie lichtpuntje?

Niet alleen het vertrouwen van werknemers in de kans op een nieuwe baan is de laatste tijd flink gedaald. Dat komt omdat werkgevers minder behoefte hebben aan personeel. Volgens de inkoopmanagers daalde de werkgelegenheid in de industrie in april. Deze cijfers geven vaak een goed beeld hoe het aantal vacatures zich zal ontwikkelen. Wel daalde voor het eerst in bijna een jaar de werkgelegenheid in de industrie minder dan in de voorafgaande maand. Dat geeft een sprankje hoop dat de terugval in het aantal vacatures in de tweede helft van dit jaar minder erg zal zijn.

© 2009 ING Economisch Bureau