NIOD


26.5.2009
Fototentoonstelling 'Niet Betreden' van Remko Scheepens op het NIOD

Het aldoor terugkerende onderwerp schuldig landschap dat Armando in zijn boeken beschrijft, inspireerde Remko Scheepens om een aantal landschappen te fotograferen met als doel om te onderzoeken of dat schuldige kan worden getoond. Als ergens iets ernstigs gebeurt, komt die plek nooit meer van de negatieve lading af: Auschwitz zal nooit meer een onschuldige plek kunnen zijn.

Op plekken waar in de Tweede Wereldoorlog strijd is gevoerd, staan verwijzingen naar deze periode. Zo staan er op diverse plaatsen in het landschap bordjes met de tekst 'Niet betreden'. Van deze borden gaat een onheilspellende werking uit, zo stelt Scheepens: 'Bij VERBODEN TOEGANG wil je nog wel eens een verbod overtreden als je een foto wil maken, maar als je een bordje ziet met NIET BETREDEN, FUSILLADEPLAATS, dan laat je dat wel uit je hoofd. Zeker als je hoort dat er op sommige plaatsen nog verdwaalde menselijke resten liggen.'

Remke Scheepens
Remko Scheepens is journalistiek, documentair fotograaf en fotografiedocent. Hij fotografeert voor verschillende media en werkt regelmatig aan projecten met een sociaal maatschappelijke achtergrond. Klik hier om zijn website te bekijken.

Praktische informatie
De tentoonstelling wordt op 26 mei geopend door Cherry Duyns (documentiar filmmaker en schijver). Tot 19 september bent u van harte welkom om de tentoonstelling te bekijken op het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie. De toegang is gratis.