Regie der Gebouwen: reactie n.a.v. het persartikel in De Tijd (26.05.2009)

26/05/2009 17:23

REGIE DER GEBOUWEN - REGIE DES BATIMENTS

De Regie der Gebouwen wenst te reageren op het artikel dat vandaag is verschenen in de krant De Tijd in verband met de jeugdinstelling te Everberg.

De Regie der Gebouwen werd recent door het parket op de hoogte gebracht dat het dossier van de realisatie van de jeugdinstelling te Everberg het onderwerp uitmaakt van een gerechtelijk onderzoek. Momenteel heeft de Regie der Gebouwen geen inzage in het dossier maar verleent haar volledige medewerking aan het onderzoek.

De vermelde feiten betreffen een dossier van 2002. Tengevolge de Ministerraad van 30 januari 2002 werd beslist om jeugddelinquenten onder te brengen in de niet meer gebruikte militaire gebouwen te Everberg. In het kader van deze beslissing diende deze jeugdinstelling in een zeer korte tijdspanne gerealiseerd te worden gelet op de dringende nood aan opvangcapaciteit.

Om hieraan te voldoen, besliste in 2002 de toenmalige directeur-generaal van de Regie der Gebouwen om beroep te doen op bestaande stockopdrachten. Gezien de dringendheid en de zeer korte tijdspanne om dit project te realiseren, moest er rekening worden gehouden met het feit dat de werken onmiddellijk dienden opgestart te worden, dat alle verschillende werken gecoördineerd moesten worden en dat de werken uitgevoerd moesten worden in het kader van een penitentiaire instelling (wat gevolgen heeft op het veiligheidsaspect tijdens de uitvoering van de werken).

Wat de eventuele onregelmatigheden betreft, heeft het huidige directiecomité na haar aantreden in 2008 o.a. beslist om op basis van de beschikbare gerechtelijke informatie alle aannemers die betrokken zijn bij de gerechtelijke onderzoeken in Brussel en Leuven te weren uit alle toekomstige overheidsopdrachten. De Raad van State heeft op 11 december 2008 deze maatregel onderschreven.

Op basis van een externe audit gerealiseerd in 2005 en 2006 werden de interne controlemaatregelen strenger gemaakt en een integriteitsbeleid ingevoerd met een intensieve integriteitscampagne zowel bij de eigen personeelsleden als bij aannemers/leveranciers en klanten. De Regie der Gebouwen heeft de betrokken personeelsleden gehoord. Wat bepaalde vastgestelde feiten betreft, heeft het directiecomité de gepaste disciplinaire en statutaire maatregelen genomen ten opzichte van alle betrokkenen. Indien zou blijken dat er nieuwe misbruiken zijn gepleegd, zal de Regie der Gebouwen de gepaste maatregelen nemen. De Regie der Gebouwen stelt zich burgerlijke partij teneinde haar belangen in de toekomst te verzekeren.

Johan Vanderborght

Woordvoerder

Regie der Gebouwen

Gulden Vlieslaan 87 bus 2

1060 Brussel

Tel.: +32(0)2-541 65 05

Fax: +32 (0)2-541 65 01

Mobile: 0479/31 26 91

www.regiedergebouwen.be

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel