Afdeling Communicatie TROS/AVRO
Hilversum, 26-05-2009

Televisie
EÉNVANDAAG
Uitzending dinsdag 26 mei
Nederland 1 - 18.15 uur

MINDERJARIGE SCHAATSER: "IK HEB GEEN DOPING GEBRUIKT"

De vijftienjarige Nederlandse schaatser die afgelopen winter tijdens een dopingcontrole positief werd bevonden, vertelt in de uitzending van EÉNVANDAAG van vanavond samen met zijn jeugdtrainer voor het eerst zijn verhaal. Na de positieve test werd de jongen voorlopig geschorst door de schaatsbond KNSB. Hiermee is hij de eerste Nederlandse junior schaatser die van dopinggebruik wordt verdacht.

De ouders van de talentvolle schaatser spannen nu een kort geding aan tegen de KNSB en de Dopingautoriteit omdat tijdens en na de controle de privacywetgeving zou zijn overtreden. De KNSB noemde zijn naam tegen een journalist en zijn (rit)tijden werden verwijderd uit de voor iedereen toegankelijke online database van de bond. In het kleine schaatswereldje was daardoor snel bekend om wie het ging.

"Het is schandalig wat er met die jongen is gebeurd tijdens de controle door de Dopingautoriteit", vertelt jeugdtrainer Robert Welle. "Hij moest zo ongeveer in zijn blootje plassen terwijl een vrouw toekeek. Dat is tegen de regels". Het vijftienjarige schaatstalent zelf ontkent het dopinggebruik: "Ik weet niet hoe ze erbij komen".

Door het naar buiten brengen van zijn naam heeft de jongen de nodige problemen gekregen. "Op school werd ik erop aangesproken: He joh, heb je drugs gebruikt? Zelfs leraren zeiden dat. Terwijl het nog niet eens bewezen is".

Volgens Herman Ram, directeur van de Dopingautoriteit, worden junioren nooit zomaar gecontroleerd op doping. De Dopingautoriteit wil niet ingaan op de zaak, maar stelt in het algemeen dat opvallende sportieve prestaties vaak leiden tot extra controles.

De ouders van de jonge schaatser eisen stopzetting van de tuchtprocedure en een rectificatie. Het kort geding dient morgenmiddag, woensdag 27 februari, in Rotterdam.

Kijk voor meer informatie op: www.eenvandaag.nl.




EenVandaag