GroenLinks

Zonder harde afspraak over Borssele geen groen licht voor splitsing Essent

26 mei 2009

Minister Van der Hoeven heeft vandaag de laatste belangrijke barrière voor de verkoop van Essent aan het Duitse RWE weggenomen, door het zogenaamde splitsingsplan goed te keuren. Zij heeft echter verzuimd een harde afspraak over de kerncentrale Borssele te maken. GroenLinks is daar verbolgen over en wil snel een Kamerdebat.

Door de goedkeuring van het splitsingsplan, waarmee het productie- en leveringsbedrijf wordt afgesplitst van het netwerkbedrijf, kan Essent opgaan in RWE: het meest milieuonvriendelijke energiebedrijf van Europa dat voornamelijk groot is in bruin- en steenkool. RWE stoot het meeste CO2 uit per geproduceerd Kilowattuur van alle grote Europese energiebedrijven. Helaas lijken hierdoor ook de klimaatdoelstellingen van het kabinet weer een stukje onhaalbaarder te worden.

Ook Nederlands enige kerncentrale, Borssele, komt hierdoor voor 50% in handen van RWE. GroenLinks is van mening dat hiermee geen invulling gegeven wordt aan de motie van Gent. In deze motie van Ineke van Gent die twee weken geleden door de kamer is aangenomen werd de minister door de kamer verzocht: om alles in het werk te stellen wat in haar macht ligt om ervoor te zorgen dat zowel het juridisch als economisch eigendom van kerncentrale Borssele in overheidshanden zal blijven.

De minister stelt nu dat ze heeft gevraagd om tot een oplossing te komen die recht doet aan uw en mijn wensen, met in achtneming van de statuten en aandeelhoudersovereenkomst van EPZ waar uit voortvloeit dat de aandelen van EPZ rechtstreeks of middellijk in handen moeten zijn van publiekrechtelijke lichamen.

GroenLinks is van mening dat de minister geen harde afspraak heeft gemaakt en toch toestemming voor splitsing geeft. Zij heeft er dus niet alles aan gedaan om het volledige eigendom van Borssele in overheidshanden te houden. GroenLinks zal daarom morgen in de Tweede Kamer vragen om een debat. Wij willen weten waarom de minister de motie niet heeft uitgevoerd. GroenLinks is en blijft van mening dat de risicos van Kerncentrales zo groot zijn dat zij (zolang zij in Nederland bestaan) in bezit moeten zijn van Nederlandse overheden.

Ineke van Gent