Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Nieuwe beroepsgroep in de Kinderopvang:

Staatssecretaris Dijksma overhandigt diploma's
aan eerste lichting 'Vakvolwassen Pedagogisch Medewerkers'

Madurodam, 26 mei 2009. Vandaag overhandigde staatssecretaris Sharon Dijksma diploma's aan de eerste 38 Vakvolwassen Pedagogisch Medewerkers van het land. Zij zijn de eerste lichting studenten van een nieuwe tweejarige opleiding die het gat opvult tussen MBO en HBO voor pedagogisch geschoolden in de kinderopvang. De opleiding is gericht op kwaliteitsverbetering binnen de kinderopvang, via de belangrijke rol die de pedagogisch medewerker hierin heeft.

Staatssecretaris Dijksma:"Vanaf vandaag is de kinderopvang 38 medewerkers rijker, die van wanten weten als het om pedagogische kwaliteit gaat. Zij weten wat jonge kinderen nodig hebben om zich optimaal te ontwikkelen."Pedagogische kwaliteit hoort volgens Dijksma op de politieke agenda. En dat staat het dan ook. De komende jaren wordt er bijvoorbeeld veertig miljoen euro geïnvesteerd in het programma Excellente Kinderopvang. Het grootste gedeelte van dit geld is bedoeld voor extra scholing van pedagogisch medewerkers.

"Het is goed dat zowel de sector als de overheid blijft investeren in het verbeteren van de kwaliteit van de kinderopvang. Over nut en noodzaak van de kinderopvang verschillen we immers niet van mening. Samen de schouders eronder zetten is dan ook niet alleen nodig, maar ook hartstikke logisch" aldus de staatssecretaris.

Opleiding is direct antwoord op gewenste kwaliteitsverbetering

De opleiding Vakvolwassen Pedagogisch Medewerker startte in 2006 op initiatief van Radius Nederland.

Deze opleider was de eerste die direct actie ondernam nadat wetenschappelijk onderzoek van NCKO aantoonde dat er behoefte is aan kwaliteitsverbetering. De rol van de pedagogisch medewerker blijkt hierin centraal.

Radius presenteerde haar plannen aan de kinderopvangorganisaties 2Samen, Komkids, Kinderdam en Kinderopvang Hoogvliet. Zij reageerden enthousiast en gaven 41 pedagogisch medewerkers de kans de eerste VVPM opleiding te volgen. Zo'n 120 andere studenten zijn op dit moment ook aan de opleiding bezig.

De opleiding is ook een interessante mogelijkheid voor herintreders en zij-instromers die wel MBO hebben gedaan maar niet voor deze richting (SPW) hebben gekozen. Zij kunnen nu, na een toelatingsexamen, versneld een hogere instap behalen. Dit is een extra stimulans voor de werkgelegenheid, en voor het wegwerken van wachtlijsten in de kinderopvang.

Opleiding bevordert 'bewust pedagogisch handelen'

De opleiding is vormgegeven volgens het Associate Degree (AD) Protocol. Dit is een nieuw niveau in het hoger onderwijs. Na evaluatie van de experimentele fase beoordeelt de wetgever of het profiel officieel mag worden. Vooralsnog is de opleiding opgenomen in het post-mbo register en kan er vrijstelling worden verkregen voor HBO Bachelor Pedagogiek leerjaar 1 en 2.

Uit zowel de ervaring van de pedagogisch medewerkers als uit reacties van de werkgevers en ouders blijkt dat de opleiding het bewust pedagogisch handelen bevordert. Dit leidt tot een verhoging van de kwaliteit van de opvang.

Inmiddels zijn er verschillende opleidingstrajecten beschikbaar waar werkgevers via Bureau Kwaliteit Kinderopvang (BKK) subsidie voor kunnen krijgen. De opleiding Vakvolwassen Pedagogisch Medewerker is hier onderdeel van.

-----