Openbaar Ministerie




Zwaardere straf voor geweld tegen mensen met publieke taak

26 mei 2009 - Arrondissementsparket Amsterdam

Op de eerste themazitting agressie tegen mensen met een publieke taak in de rechtbank in Amsterdam is het uitgangspunt van het Openbaar Ministerie (OM) - een aanzienlijke verzwaring van de straf voor belagers van mensen met een publieke taak - door de rechtbank onverkort gehandhaafd.

Op deze zitting heeft de officier van justitie in elke zaak van geweld en agressie tegen onder meer politieagenten en straatcoaches een twee keer zo hoge straf geëist. Dit omdat personen met een publieke taak extra bescherming nodig hebben. Zij begeven zich immers namens de maatschappij telkens opnieuw in moeilijke situaties. Als zij daarin gehinderd of zelfs beledigd en bedreigd worden, moet daartegen worden opgetreden. Dit is een uitvoering van beleid dat al in 2006 door het college van procureurs-generaal in Den Haag is ingezet.

De politierechter heeft tot nu toe in alle zaken die bewezen zijn verklaard een aanzienlijk hogere straf opgelegd dan zij in normale situaties zou hebben gedaan. Zij heeft een nuancering aangebracht tussen beledigingen van agenten en beledigingen van ambulancebroeders. Die laatste categorie verdient volgens de rechter nog meer bescherming dan politieagenten omdat een politieagent van te voren meer rekening zal houden met mogelijke weerstand tijdens zijn werk dan een ambulancemedewerker dat zal doen. Daarom heeft de politierechter vandaag gemiddeld 70 procent hogere straffen opgelegd voor beledigingen tegen agenten, en reserveert zij de 100% verhoging vooral voor ambulancepersoneel.

De uitkomst van de zitting geeft het OM dan ook alle vertrouwen om op 3 juni 2009 verder te gaan met de volgende themazitting waarin ernstigere geweldszaken tegen mensen met een publieke taak aan de orde zullen komen.