RAAK jeugdproject wint eerste Andrée van Es-prijs.

26/05/2009 19:00

GGZ Nederland



Vanmiddag is tijdens Jeugdpoort in Den Haag de allereerste Andrée van Es-prijs uitgereikt aan het jeugdproject RAAK, een samenwerkingsverband van RIBW Oost-Veluwe, de Hoenderloo Groep en Saxion Hogescholen. Dit project richt zich op beschermd wonen voor jeugdigen met psychische stoornissen en gedragsproblematiek.

Het project

In het verleden waren er onvoldoende mogelijkheden voor deze groep jongeren (leeftijd 16 tot 18 jaar) om door te stromen naar nieuwe vormen van wonen met meer zelfstandigheid, maar voldoende begeleiding. RAAK (Regionale Actie en Aandacht voor Kenniscirculatie) vervlecht de ribw- en jeugdzorgmethodiek en maakt zo een goede aansluiting tussen jeugdzorg en volwassenenzorg. De zorginstellingen werken samen met de hogeschool om de nieuwe methodiek te ontwikkelen en te verspreiden.

Naast het ontwikkelen van een nieuwe methodiek richt het project zich op het realiseren van nieuwe woonvoorzieningen en een onderzoekstraject, waardoor betrokkenen meer inzicht krijgen in wat wel en niet werkt. Maatregelen, voorzieningen en activiteiten die werken worden gebundeld in best practices die vervolgens direct in de praktijk worden toegepast.

De prijs

GGZ Nederland heeft de Andrée van Es-prijs ingesteld bij haar vertrek als voorzitter in 2007. Hij wordt toegekend aan professionals die een voortrekkersrol vervullen in brancheoverschrijdende samenwerking. Met de prijs is een geldbedrag van 10.000 euro gemoeid.

Andrée van Es is voorzitter van de jury. De overige juryleden zijn mevrouw Mariëlle Bruning (hoogleraar jeugdrecht), de heer Sander Dekker (wethouder Den Haag), de heer Joep Verbugt (bestuurslid GGZ Eindhoven) en Corina Brekelmans (GGZ Nederland).

Jeugdpoort

De uitreiking van de prijs vond vanmiddag plaats tijdens een bijeenkomst van Jeugdpoort. Dit is een platform waar de branches GGZ Nederland, MO groep, VGN, GGD Nederland, Actiz, zorgaanbieders en politiek elkaar ontmoeten en discussiëren over de jeugdzorg. Zie hiervoor ook www.jeugdpoort.nl