Gezondheid sociale minima vraagt om gezamenlijke aanpak.

26/05/2009 19:06

Menzis zorg en inkomen

Donderdag 28 mei 2009 organiseren ErgoControl en Menzis in Baarn een congres over de gezondheidsbevordering van bijstandsgerechtigden. Aan het congres nemen naast deskundigen van ruim 60 gemeenten ook uitkeringsgerechtigden deel.

De sociaal-economische gezondheidsverschillen zijn de afgelopen jaren toegenomen.

ErgoControl en Menzis voelen zich verantwoordelijk om zich samen met gemeenten in te zetten voor de gezondheidsbevordering van sociale minima. Daarom brengen zij alle relevante patijen in dit congres samen. Op het congres wordt niet alleen over uitkeringgerechtigden gepraat, maar vooral ook met hen. Hoe kijken zij tegen de problematiek aan? Hoe kunnen alle partijen samenwerken om budgetten en capaciteit zo in te zetten dat gezond zijn voor iedereen haalbaar is?

Voor veel mensen bestaat er een drempel om uit zichzelf te gaan bewegen. Een slechte gezondheid belemmert vaak niet alleen de stap naar werk. Het heeft ook een negatieve invloed op een normaal sociaal leven. Beweging kan voor deze groep leiden tot verandering. Het lichamelijk in beweging komen zorgt voor het onderhouden of verbeteren van de lichamelijke conditie, hetgeen een positief effect heeft op de fysieke en geestelijke gezondheid van mensen. Gezondheid is een van de voorwaarden voor een normale deelname aan het maatschappelijke verkeer waaronder arbeid.

Ergo Control heeft vanaf 1999 als kerntaak het ontwikkelen en uitvoeren van gezondheidsbevorderende programma's voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Menzis voelt zich als zorgverzekeraar verantwoordelijk voor het adviseren over gezondheidsbehoud en bevordering.

Menzis en Ergo Control werken samen met gemeenten aan hun maatschappelijke problematiek. Inmiddels lopen er verschillende gezamenlijke projecten in Arnhem, Hengelo, Enschede en Groningen.

Op het congres komen naast deskundigen als artsen en werkcoaches met name de deelnemers uit beweegprogramma's aan het woord. Daarnaast zal schaatser Erben Wennemars vertellen over het overwinnen van tegenslagen.

Het congres is van 12.00 uur tot 16.30 uur in Bomencentrum Nederland, Zandheuvelweg 7, 3744 MN in Baarn.

Het programma

12:00 uur Inloop met lunch

13:00 uur Introductie door Renée Wilke, directeur Comercie van Menzis en Tom van 't Hek, dagvoorzitter

13:10 uur Erben Wennemars, topsporter

Het overwinnen van tegenslagen op weg naar goud.

13:40 uur Mathieu de Greef, Bewegingswetenschappen, Rijksuniversiteit Groningen

Gedragsverandering bij niet-intrinsiek gemotiveerde volwassenen en ouderen.

14.10 uur Jan Plat, Ergo Control

Hoe gezond zijn wij? Wie spelen er allemaal een rol rondom onze gezondheid?

14.20 uur Pauze

14.15 uur Inspirerende praktijkvoorbeelden

Kadri Bülbül, Huisarts, Gezondheidscentrum Presikhaaf

Joop Metulessya, Werkcoach, Gemeente Over Betuwe

Jeroen Spruijt, Teamleider Fusion, Gemeente Almelo

Deelnemers aan beweegprogramma: mevrouw Peters uit Nieuwegein, mevrouw Berends uit Apeldoorn, mevrouw Ballarin uit Deventer, de heer Boonstra uit Enschede

16:30 uur Afsluiting