NIBRA

Brand Burgemeester Elsenweg, Naaldwijk

Naaldwijk - Vanmiddag rond vier uur ontdekten werklieden een brand in het Westlands Schaatsmuseum, gevestigd in een oude boerderij, aan de Burgemeester Elsenweg. De brand breidde zich voornamelijk via het dak uit, maar werd door de brandweer gestopt alvorens het gehele dak was aangetast. Niemand raakte gewond.

De werklieden die langs de N213 aan het werk waren, zagen eerst rook uit het dak van de oude boerderij komen en vervolgens vlammen. Zij alarmeerden direct de brandweer.

Toen de brandweer ter plaatse kwam, bleek de brand al van binnenuit naar het dak te zijn uitgebreid. Aangezien het dak uit dakpannen met daaronder een laag riet bestond, was er reden om op te schalen. Immers, een brand in een (rieten) kap vraagt een grotere inspanning dan een `direct bereikbare' brandhaard.

Omdat er geen personen bij de brand betrokken waren, kon de brandweer alle aandacht richten op het technisch bestrijden van de brand. Door het vrijmaken van de dakbedekking halverwege het gebouw en daarbij onder meer het blussen vanaf een hoogwerker, kon het sein `brand meester' worden gegeven vóórdat het gehele gebouw bij de brand betrokken was.

Uiteindelijk woedde de brand voornamelijk in het opslaggedeelte van het museum en minder in het bezoekersdeel. Beschadiging van een deel van de collectie was niet meer te voorkomen.

Naast de `gebruikelijke' gevaarlijke rookgassen was er geen aanleiding om andere omgevingsgevaren te verwachten. Er was wel verkeersoverlast in de omgeving, vanwege het tijdelijk afsluiten van de N213.

In de nafase van de brand werd de boerderij afgezet, omdat instortingsgevaar niet was uit te sluiten. Een inspecteur van bouw- en woningtoezicht zal hier nader onderzoek naar doen.

De Stichting Salvage is ter plaatse gekomen om in samenspraak met de eigenaar en de gebruikers een plan te maken wat verder te doen met (de collectie van) het museum.