Eerste alternatief pro-ana websites gelanceerd


LEIDSCHENDAM, 20090526 -- www.proud2bme.nl is vanaf vandaag de eerste website in Nederland die een alternatief biedt voor de vele pro-ana websites. Pro-ana websites prijzen een eetstoornis aan als een positieve levenstijl en nemen sterk in aantal toe. Proud2bme.nl is een nieuwe online community voor jongeren waar zij geheel vrijblijvend en anoniem vragen en ervaringen kwijt kunnen rond eetproblemen.

Als men geen contact wil of durft te zoeken met een (online) hulpverlener, die pas na een verwijzing van een arts aan de slag kan, dan is men op internet aangewezen op vrienden (MSN, Hyves) of zelfs pro-ana websites. Een klein team van ervaringsdeskundigen en professionals zorgen ervoor dat Proud2bme de eerste website in Nederland wordt, die jongeren een verantwoord alternatief biedt voor de vele pro-ana sites. De site benadrukt een positief zelfbeeld en biedt uitgebreide informatie, forum, chats en ervaringsverhalen die te maken hebben met eetproblemen, zelfbeeld en het schoonheidsideaal.

De website is een initiatief van Centrum Eetstoornissen Ursula (CEU). Projectleider Scarlet Hemkes heeft vorig jaar een actie opgezet om een einde te maken aan pro-ana websites. Haar hyves pagina (stop-pro-ana.hyves.nl) leverde niet alleen ruim 30.000 leden op, maar ook veel hulpvragen. Hemkes: "Er kwamen elke dag zoveel vragen en ervaringsverhalen op me af, dat duidelijk was dat dit verder ging dan alleen pro-ana sites. Het actief bezoeken van een pro-ana site doe je niet zomaar. Voor veel meiden is het de enige plek waar ze terecht kunnen met hun problemen. Er miste op internet een plek waar deze meiden hun problemen kunnen delen en vragen kunnen stellen aan mensen die hen begrijpen en kennis van zaken hebben." Hemkes' hyves pagina is vanaf vandaag gekoppeld aan Proud2bme.

Van Furth, directeur behandelzaken van CEU, bevestigt het probleem van de hulpverlening aan jongeren met een eetstoornis: "We weten dat 4 van de 5 mensen met een eetstoornis geen beroep doen op de hulpverlening. En als men hulp zoekt, zijn er gemiddeld 4 jaar verstreken. Voor jongeren is de drempel erg hoog om hulp te zoeken. Daar komt bij dat het aantal pro-ana blogs enorm is gegroeid in de afgelopen jaren en dat waarschuwingsteksten niet werken voor 75% van de bezoekers. Proud2bme voorziet echt in een gebrek in de hulp voor jongeren met eetproblemen. De site is volledig gericht op de vragen en zorgen die leven bij deze jongeren en hun ouders. Er zit bovendien een team achter dat hen begrijpt en hen wil helpen zich beter te voelen; ze weten waar ze het over hebben."

Hemkes is zelf ervaringsdeskundige en weet als geen ander wat de meiden, voor wie Proud2bme is bedoeld, zoeken op internet. Naast deskundigen, vertellen in de meeste artikelen jongeren zelf over hun eigen ervaringen en meningen over eetproblemen. Meiden die pro-ana sites bezoeken komen zelf ook aan het woord, net als jongeren die zijn hersteld van een eetstoornis. Er zijn exclusieve interviews te vinden met BN-ers zoals Bracha van Doesburgh, Mei Li Vos en Tessa van Tol. Sommigen hebben meegewerkt aan het lied en de clip Proud to be me dat vandaag ook wordt gelanceerd. Er is op de site ook een aparte plek voor ouders, waar zij informatie en tips kunnen vinden. Het forum biedt de mogelijkheid om vragen te stellen aan een psycholoog, diëtist of ervaringsdeskundige. Bezoekers die op zoek zijn naar hulp, worden in contact gebracht met hulpverleningsorganisaties in de eigen regio.

Centrum Eetstoornissen Ursula





ingezonden persbericht