Tentoonstelling over tweehonderd jaar stadsrechten Roosendaal


Een koning kwam voorbij; Geboorte van een stad

ROOSENDAAL, 20090526 -- Heel Roosendaal was in rep en roer. Koning Lodewijk Napoleon zou Roosendaal aandoen tijdens zijn rondreis door Brabant en wellicht zou hij logeren in het Tongerlohuys, `by den heere pastor'. Kinderen moesten binnenblijven, straten werden schoongeveegd en het was verboden om voetzoekers of vuurwerk af te steken. Helaas gaf Lodewijk Napoleon in mei 1809 de voorkeur aan een overnachting in Bergen op Zoom. Wel kreeg Roosendaal na zijn bezoek stadsrechten. Museum Tongerlohuys staat vanaf zaterdag 13 juni 2009 in het teken van Lodewijk Napoleon, de stadsrechten en de ontwikkeling van Roosendaal na 1809.

Lodewijk Napoleon was het kleine broertje van keizer Napoleon. Tussen 1806 en 1810 was hij koning van Nederland. In 1809 ondernam Lodewijk Napoleon in het voorjaar een drie weken durende rondreis door Noord-Brabant. Hij reisde van Grave, via Eindhoven, 's-Hertogenbosch, Heusden, Waalwijk, Oosterhout, Tilburg, Oosterhout, Roosendaal en Steenbergen naar Bergen op Zoom. Na dit bezoek ontvingen Tilburg, Oosterhout en Roosendaal stadsrechten. Zonder Lodewijk Napoleon was de monarchie nooit zo populair geworden. Hij maakte van een verzameling gewesten een natie en voerde de eenheid van munt in. De koning zette zich in voor de verbetering van de gezondheidszorg en het onderwijs en hield van kunst en literatuur. Op de tentoonstelling krijgt u in de Van Hasseltzaal een beeld van Lodewijk Napoleon en zijn reis door Brabant. De zaal is ingericht in Empire-stijl met prenten en meubels uit die tijd. Ook kunt u het originele Koninklijk Besluit, waarin de stadrechten aan Roosendaal worden toegekend, en andere archiefstukken uit die tijd bewonderen.

Sprongen in de tijd

In 1809 telde Roosendaal nog geen vijfduizend inwoners. Een groot verschil met nu, want op het moment telt de stad zo'n 78.000 inwoners. Maar er is meer veranderd. Als een ware tijdreiziger reist u in het museum door de tijd. Met sprongen van telkens vijftig jaar stapt u door de ontwikkeling van Roosendaal. Het startpunt is 1809, het jaar waarin Roosendaal stadsrechten kreeg, en vervolgens doet u de jaren 1859, 1909, 1959 en 2009 aan. U krijgt een beeld van de sociale, religieuze en economische situatie en kunt voorwerpen uit de collectie van het museum die bij een bepaalde periode horen bekijken. Het jaar 2009 wordt ingevuld door het CKB-West-Brabant. Kunstenaars die werken met het thema tweehonderd jaar stadsrechten houden een blog bij en deze digitale dagboeken worden later aan de tentoonstelling toegevoegd.

Geboren in 1809

In Museum Tongerlohuys is verder ruimte voor een heel bijzonder project. Twee vrijwilligers van het gemeentearchief, de heer en mevrouw Ross, deden maandenlang onderzoek naar mensen die in 1809 in Roosendaal werden geboren. Dit onderzoek leverde unieke resultaten op, die u op de tentoonstelling kunt bekijken. Eveneens geboren in 1809, al was het niet in Roosendaal, is burgemeester Schoonheijt. Ruim veertig jaar lang bestuurde hij Roosendaal (1851-1892) in de negentiende eeuw en daarom is een deel van de tentoonstelling aan hem gewijd. Tot slot kunnen ook inwoners van Roosendaal actief meedoen aan de tentoonstelling door een foto van een familielid geboren in Roosendaal in 1909 of een foto of geboortekaartje van een kindje geboren in 2009 in te leveren. Deze worden in de gang van het museum opgehangen, zodat u een idee krijgt van de mensen die afgelopen tweehonderd jaar in de stad leefden.

Meer informatie

De tentoonstelling kwam tot stand in samenwerking met het Gemeentearchief Roosendaal, CBK-West-Brabant, het BKC, Centrum voor de Kunsten beeldend en het provinciale initiatief Schatten van Brabant. `Een koning kwam voorbij; Geboorte van een stad' is van zaterdag 13 juni tot zondag 27 september te zien in Museum Tongerlohuys, Molenstraat 2 te Roosendaal. Het museum is geopend van dinsdag tot en met zondag van twee tot vijf. Kijkt u voor meer informatie op www.tongerlohuys.nl of belt u naar 0165-536916.





ingezonden persbericht