Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt

Filippijnse boerinnen bezoeken BAJK

Twee jonge Filippijnse boerinnen, Ilyn Paradero en Nancy Yuson, zijn op bezoek bij het Brabants Agrarisch Jongeren Kontakt. Ze gaan bij BAJK-leden op het bedrijf kijken en bestuderen de werkgroepen van BAJK. De dames willen in de Filippijnen ook werkgroepen opzetten zodat Filippijnse jonge boeren meer kennis uitwisselen.

Ilyn en Nancy zijn lid van Pasaka, een Filippijnse boerenorganisatie die in 1991 is opgericht door vier vrouwen. Inmiddels is de organisatie in de hele regio Lanao del Norte actief en zijn vele boeren erbij aangesloten. De meesten hebben een klein bedrijf dat kokosnoten produceert.

De situatie voor jonge mensen op het Filippijnse platteland is niet makkelijk. Meer dan 80% heeft geen baan waardoor ze naar de stad trekken en het platteland leegloopt. Reden voor Pasaka om de jongeren op het platteland te ondersteunen. Sinds 2004 werkt Pasaka met BAJK samen om het ondernemerschap van de Filippijnse jonge boeren te stimuleren.

Naast het bezoeken van allerlei bedrijven en werkgroepen worden de twee intensief betrokken bij de activiteiten van BAJK. Zo woonden ze het debat met Europarlementariƫrs bij dat BAJK op 26 mei organiseerde. Echt interessant! was hun reactie. In de Filippijnen gaan regeringskandidaten nooit de boer op.