Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

27 mei 2009

Nederlands Openluchtmuseum ontvangt eerste voucher voor MKB-mobiliteitsscan

Het Nederlands Openluchtmuseum nam vandaag op Papendal in Arnhem het eerste voucher voor een gratis MKB-mobiliteitsscan in ontvangst. Deze werd uitgereikt door SenterNovem. De expertscan, ter waarde van 1.500 euro, laat zien met welke oplossingen een MKB-er snel winst kan behalen op het vlak van bereikbaarheid en duurzame mobiliteit.

Pilot MKB-Mobiliteitsscan
SenterNovem voert dit voorjaar de 'MKB-Mobiliteitsscan' pilot uit voor MKB-ers met minimaal 50 medewerkers. Deze aanpak bestaat uit een quick scan via internet en een daarop volgend bezoek door een mobiliteitsexpert aan het MKB-bedrijf voor de expertscan (t.w.v. 1.500 euro). Bedrijven komen in aanmerking voor een voucher voor de expertscan als uit de quick scan blijkt dat er daadwerkelijk winst te behalen valt. Deze aanpak wordt nu getest in de regio's Gelderland en Utrecht. Bij succes komt het traject na de zomer landelijk beschikbaar. Doel van de aanpak is om meer MKB-ers te mobiliseren om met winst voor zichzelf actief bij te dragen aan een betere bereikbaarheid en duurzame mobiliteit.

Expertscan
Voor de uitgebreide expertscan komt er een expert langs die samen met de MKB-er in één dagdeel de maatregelen met hoge potentie in beeld brengt. Van de MKB-er wordt verwacht dat hij vooraf enkele gegevens verzamelt en dat het hoofd personeelszaken en/of hoofd facilitaire zaken aanwezig is. De expert geeft vervolgens een korte en krachtige rapportage, waarin wordt aangegeven op welke wijze winst op het gebied van bereikbaarheid, duurzaamheid, verhoging van de arbeidsproductiviteit en het aantrekkelijk werkgeverschap te realiseren is. De expertscan zal plaatsvinden in de maand juni.

Vervolgtraject
Omdat deze hele aanpak er op gericht is werkgevers te stimuleren kansrijke maatregelen daadwerkelijk te laten implementeren, stelt SenterNovem voor een vervolgtraject ook nog vouchers beschikbaar. Dit vervolgtraject biedt bedrijven ondersteuning bij het implementeren van maatregelen. SenterNovem coördineert de voucherregeling op gezamenlijk initiatief van de Taskforce Mobiliteitsmanagement en het Actieplan Groei op het Spoor.

Uitvoerders
VCCR voert in samenwerking met VCC Oost en VNM de expertscan uit in opdracht van SenterNovem. VCC Oost is een door de provincie Gelderland en de Stadsregio Arnhem Nijmegen opgerichte stichting die informatie, ondersteuning en advies biedt op het gebied van mobiliteitsmanagement. VCC Oost werkt voor bedrijven, instellingen en overheden in Oost-Nederland. VNM is een soortgelijke organisatie voor de provincie Utrecht.

Filevrije regio
De uitreiking van het eerste voucher vond plaats tijdens een bijeenkomst van deelnemers aan het Offensief Bereikbaarheid van de stadsregio Arnhem Nijmegen. Het Nederlands Openluchtmuseum is een van de deelnemers die zich inzet voor een filevrije regio.

Meer informatie over Offensief Bereikbaarheid: www.offensiefbereikbaarheid.nl
Meer informatie over SenterNovem: www.senternovem.nl