Rutte verdeelt VVD achterban met meningsvrijheid

HILVERSUM- Het plan van VVD-leider Mark Rutte om de vrijheid van meningsuiting ingrijpend te verruimen, splijt de VVD-achterban. Dit blijkt uit een enquête van het televisieprogramma EénVandaag. Bijna de helft van de VVD-stemmers (46 procent) is het niet eens met het idee van de VVD-leider dat vrijwel alles gezegd moet kunnen worden, zoals het ontkennen van de holocaust. 48 procent is het wel eens met Rutte en 6 procent weet het niet. De holocaust ontkennen is nu nog verboden, net als godslastering. De VVD-leider wil met een initiatiefwet dit soort beperkingen opheffen.

Ruim 63 procent van alle paneldeelnemers, ongeacht politieke voorkeur, vindt zo'n vergaande uitbreiding van de vrijheid van meningsuiting geen goed idee. Meer dan de helft van de deelnemers, 56,3 procent, vind dat de ontkenning van de Holocaust altijd strafbaar moet blijven.

Een overgrote meerderheid van PVV-stemmers (67,1 procent) is het wel eens met de plannen van Rutte. Van de deelnemers die tijdens de verkiezingen in 2006 op de PVV stemden zegt 12 procent nu wel op de VVD te willen stemmen.

---

Noot voor de redactie,

EenVandaag