Openbaar Ministerie


* >Ongeval IJhorst

Voorgeleiding na dodelijk ongeval

27 mei 2009 - Arrondissementsparket Zwolle-Lelystad

Voorgeleiding verdachte dodelijk ongeval IJhorst

De 34-jarige man uit Staphorst die is aangehouden in verband met het dodelijke ongeval in IJhorst, zal donderdag worden voorgeleid bij de rechter-commissaris in Zwolle. Het Openbaar Ministerie zal vorderen dat de man veertien dagen in bewaring (voorlopige hechtenis) blijft.

Bij het ongeval zondagavond aan de Heerenweg in IJhorst kwam een 9-jarig jongentje om het leven. De bestuurder reed door, maar werd maandag aangehouden.

Het onderzoek tot nu toe levert de verdenking op dat de man zich schuldig heeft gemaakt aan artikel 6 van de Wegenverkeerswet: dood door schuld in het verkeer. Ook wijst het onderzoek tot nu toe op één of mogelijk twee strafverzwarende omstandigheden, namelijk rijden onder invloed en mogelijk ook roekeloos rijden. Deze strafverzwarende omstandigheden maken dat er sprake is van verdenking van een strafbaar feit waarop tenminste vier jaar gevangenisstraf staat. Een verdachte kan alleen in voorlopige hechtenis worden gehouden als hij verdacht wordt van een feit met een dergelijke strafbedreiging.

De officier van justitie zal bij de rechter-commissaris aanvoeren dat de voorlopige hechtenis geboden is in verband met het onderzoeksbelang en het recidivegevaar.