Provincie Zuid-Holland
Gedeputeerde en bewindslieden bestuderen opvattingen over CO2-opslag in Barendrecht

Gedeputeerde Van Heijningen en de ministers Cramer (VROM) en Van der Hoeven (EZ) hebben kennis genomen van het besluit van het college van Barendrecht om de gemeenteraad te adviseren de opslag van CO2 in die gemeente af te wijzen. De bestuurders wachten het definitieve standpunt van de gemeenteraad af. In de tussentijd zullen ze zich verder verdiepen in de plaatselijk levende vragen en zorgen over het project.

Het college van Barendrecht baseert zijn afwijzend advies op het eerder door de gemeenteraad vastgestelde toetskader en de stroom van vragen over de veiligheid van de opslag na bekendmaking van de plannen. Ook hadden bewoners veel kritiek op de zorgvuldigheid van de gevolgde procedure. Vastgesteld kan worden dat het advies van het college niet overeenkomt met de rapportage van de onafhankelijke commissie MER. Die constateerde eind april dat het project juist wel aan de normen voor veiligheid en zorgvuldigheid voldeed.

In het rapport van de commissie MER is een aantal aanbevelingen gedaan dat inmiddels heeft geleid tot vervolgonderzoeken en aanvullingen op onderbouwingen. De bestuurders gaan zich de komende weken verder verdiepen in de zorgen die nog steeds in Barendrecht bestaan. Zo zullen er gesprekken met college en raad plaatsvinden en zullen er persoonlijke gesprekken georganiseerd worden met bewoners van de betrokken wijken. Deze gesprekken hebben tot doel een beter inzicht te krijgen in de verschillende garanties die worden gevraagd. Bovendien zal er gesproken worden over het vertrouwen dat men bij milieuprojecten als deze in de overheid mag stellen.

Eind juni stellen de gemeenteraden van Barendrecht en Albrandswaard hun definitieve standpunt vast. Daarna nemen de ministers en de gedeputeerde een besluit over de verdere procedure. Een definitief besluit over het project nemen Van der Hoeven en Cramer komend najaar.
---------------

Het Infopunt CO2-opslag in het winkelcentrum Carnisse Veste (Van Beuningenhaven 45 te Barendrecht) verstrekt de komende tijd alle actuele informatie over het project en de commissie MER. Het infopunt is toegankelijk voor bewoners en andere belangstellenden. Voor algemene informatie over afvang en onderaardse opslag van CO2 zie www.minvrom.nl/co2opslag en www.co2opslagenafvang.nl. Voor het infopunt CO2-opslag zie www. infopuntco2opslag.nl.
Deze nieuwsbrief is een uitgave van de afdeling Communicatie van de provincie Zuid-Holland.



Provincie Zuid-Holland