Ingezonden persbericht

Persbericht

Emmeloord, 27 mei 2009

Systeem integratie volgens VanMeijel steeds belangrijker in de bouw

Koppeling en integratie van de verschillende IT-oplossingen, die in de bouw gebruikt worden, leveren enorme voordelen op, zo blijkt uit diverse projecten die de nieuwe afdeling 'System Integration' van Van Meijel Automatisering recentelijk heeft uitgevoerd. Ze leiden niet alleen tot een betere samenwerking tussen de verschillende partners in het bouwproces, maar ook tot verrassende en innovatieve toepassingen. Met als resultaat een aanzienlijke verbetering van werkprocessen, productiviteit, kostenbeheersing en kwaliteit in de bouw.

De verschillende partners in het bouwproces gaan steeds intensiever met elkaar samenwerken en wisselen steeds meer data met elkaar uit. Ook wordt er op steeds meer plaatsen informatie in digitale vorm aangemaakt, die de verwerking in financieel-adminstratieve systemen gemakkelijker maken. Door het geautomatiseerd verwerken en hergebruiken van informatie wordt een aanzienlijke tijdsbesparing bereikt, neemt de kans op fouten af en worden de werkprocessen steeds efficiënter. Voor een optimaal gebruik van alle beschikbare gegevens en een snelle uitwisseling van data, is koppeling en integratie van de verschillende informatie- en IT-systemen van groot belang. Systeem integratie wordt dan ook steeds belangrijker in de bouw.

Dat VanMeijel als leverancier van het Bouw ERP-systeem Metacom daarbij het voortouw neemt is niet zo verwonderlijk. Metacom fungeert in veel bouwbedrijven als centraal bedrijfsinformatiesysteem. Het ondersteunt uiteraard alle financieel-administratieve processen en bevat daarnaast alle functies voor het realiseren van bouwprojecten; van acquisitie, ontwikkeling en ontwerp, calculatie en planning tot oplevering en onderhoud.
VanMeijel had al veel ervaring met de koppeling van bijvoorbeeld calculatie- en salarissystemen van andere leveranciers en levert zelf het document management systeem Corsa en het business process management systeem Teamworks, die volledig met Metacom zijn geïntegreerd.

De afdeling System Integration heeft de afgelopen tijd een aantal aansprekende projecten afgerond. Het betreft bijvoorbeeld technische koppelingen van Metacom met PDA's, barcodescanners, weegbruggen en PAT Readers, waarbij de verzamelde data direct in Metacom ingelezen worden voor voorraadbeheer, facturatie of planning van onderhoud aan materieel.

Complexe integraties zijn bijvoorbeeld verzorgd voor HRW Logistic & Industrial Services, Kuypers Kessel en Van Werven. Voor Reym, dat door HRW als contractor wordt ingeschakeld, heeft VanMeijel System Integration een integratie gerealiseerd tussen Metacom en ILSA, het logistieke systeem van de Nederlandse Aardolie Maatschappij. Bij Kuypers Kessel is er een integratie gerealiseerd tussen het transportmanagementsysteem Punch en Metacom. Tenslotte wordt er voor Van Werven een integratie gerealiseerd met de software van Kennemerland voor de beheersing van afvalstromen.

De afdeling 'System Integration' werd in 2008 in het leven geroepen om klanten van VanMeijel te ondersteunen bij de koppeling of integratie van IT-systemen. In eerste instantie gaat het voornamelijk om IT-systemen, die gegevens uitwisselen met Metacom, het ERP-systeem van VanMeijel. In de laatste versie Metacom 8.1 is de uitwisseling van gegevens met andere (niet-VanMeijel) oplossingen bijzonder eenvoudig dankzij de introductie van Metalogic en het gebruik van webservices en de Enterprise Service Bus (ESB). VanMeijel kan het hele projectmanagement op zich nemen vanaf het ontwerp van de oplossing tot en met de implementatie. System Integration kan daarvoor een beroep doen op de consultants, ontwikkelaars en implementatiespecialisten in de andere onderdelen van VanMeijel, die beschikken over uitgebreide kennis van de bouw en de specifieke werkprocessen, systemen en standaards.