Gemeente Rotterdam

2009 | 81
27 mei 2009

Connecting Delta Cities:
Ho Chi Minh City en Rotterdam werken samen aan klimaatadaptatie

Rotterdam wil de gevolgen van de klimaatverandering bestrijden in samenwerking met laag gelegen deltasteden elders in de wereld. Daarom heeft Rotterdam het initiatief genomen voor `Connecting Delta Cities'. Vandaag sloot de eerste stad zich aan: Ho Chi Minh City (Vietnam) ondertekende een intentieverklaring met de gemeente Rotterdam.

De secretaris van de communistische partij, Lê Thanh Hái, en Le Hoang Quan, vice- voorzitter van de Ho Chi Minh People's Committee, het hoogste bestuursorgaan van de stad ondertekende vandaag de samenwerkingsovereenkomst met de Rotterdamse wethouder Lucas Bolsius. De samenwerking zal onder meer bestaan uit kennisuitwisseling op het gebied van klimaatadaptatie.

Tropische buien
Gastheer wethouder Bolsius benadrukte ten overstaan van de hoge Vietnamese delegatie de overeenkomsten tussen beide steden. Wethouder Bolsius woonde zelf enige tijd in Ho Chi Minh City. Hij maakte er onder meer kennis met de tropische buien aldaar, en ziet dat de klimaatverandering ook in Nederland meer en hevige regenval tot gevolg zal hebben. Daarnaast hebben zowel Ho Chi Minh als Rotterdam een belangrijke rivier die de stad doorkruist. De Mekong in Vietnam is voor Ho Chi Minh van eenzelfde betekenis als de Rijn voor Rotterdam.

Kansen
Voor Rotterdam is de uitdaging om de stad voor te bereiden op de klimaatverandering en antwoorden te vinden op de vraagstukken op het gebied van watermanagement en drinkwater. Rotterdam gaat daarbij uit van de economische kansen die bij dergelijke projecten komen kijken.

Ontwikkelingsland
Namens de Vietnamese delegatie sprak de secretaris van de Communistische partij, Lê Thanh Hái. Hij wees op de positie van Rotterdam in een ontwikkeld land, terwijl Vietnam een ontwikkelingsland is. Hij is positief over de samenwerking: "Door uw enthousiasme, door ons eigen enthousiasme, en omdat ook onze nationale overheden deze samenwerking van harte steunen. Het succes voor de samenwerking hangt af van de vervolgstappen die nu moeten volgen, in specifiekere programma's."

De ondertekening vond plaats in het kader van 'Connecting Delta Cities', dat daarmee formeel een aftrap beleeft. Connecting Delta Cities is een intiatief van Rotterdam waarin grote deltasteden wereldwijd samenwerken om zich voor te bereiden op de gevolgen van klimaatverandering. Elke stad heeft daarmee zijn eigen problemen. Maar dat wil niet zeggen dat ze allemaal het eigen wiel moeten uitvinden. "Het belangrijkste is niet dat we van elkaar kopiëren, maar wel dat we elkaars kennis vertalen naar onze eigen lokale situatie," aldus Bolsius.