Ministerie van Buitenlandse Zaken

Verhagen betreurt de uitkomst van de Speciale Zitting Sri Lanka

27 mei 2009 | Het belangrijkste mensenrechtenorgaan van de Verenigde Naties, de Mensenrechtenraad, is het niet eens geworden over een gezamenlijke verklaring waarin zorg wordt uitgesproken over de ernstige situatie in Sri Lanka.

Deze speciale zitting, die veel had kunnen betekenen voor de duizenden ontheemden in Sri Lanka heeft niet gebracht waar we als EU heel hard voor geknokt hebben, aldus een teleurgestelde minister Verhagen.

Nederland heeft sterk ingezet op wat echt nodig is voor deze mensen: Ongelimiteerde toegang tot het gehele land van humanitaire organisaties, veilige en vrijwillige terugkeer van ontheemden naar hun huizen, onafhankelijk onderzoek naar mensenrechtenschendingen en berechting van de schuldigen.

Een meerderheid van de Raad dacht er helaas heel anders over en trok het recht van de internationale gemeenschap om de mensenrechtensituatie in Sri Lanka te bespreken, in twijfel. In de verklaring die nu is aangenomen feliciteert Sri Lanka zichzelf met zijn inspanningen en zijn de door de EU ingediende amendementen door een Cubaanse no action motion van tafel geveegd. Dit is ongehoord en ongepast, aldus Verhagen. De Mensenrechtenraad maakt zich hierdoor ongeloofwaardig.