Europees debat migratie, integratie en Europa, 27 mei, Rotterdam

23/04/2009 16:04

Europees Parlement Den Haag

Integratie of frustratie? AAN JOU DE KEUS!

De Europese Unie heeft 2008 uitgeroepen tot Jaar van de Interculturele Dialoog. Het Europees Parlement heeft zich altijd ingezet voor die dialoog, voor tolerantie en tegen discriminatie, en roept veelvuldig op tot bescherming van de mensenrechten binnen en buiten de Europese Unie. Bovendien heeft het Europees Parlement in de afgelopen periode wetgeving en rapporten aangenomen met betrekking tot een vrij verkeer van werknemers uit de nieuwe EU-lidstaten, de invoering van een blue card voor legale immigratie van werknemers van buiten de Unie, de bescherming van persoonsgegevens en de totstandbrenging van een gemeenschappelijk Europees asielbeleid.

Reden genoeg om een week voor de Europese Verkiezingen (4 juni) tijdens een publieksdebat in te gaan op de onderwerpen migratie, integratie en Europa.

Op 27 mei aanstaande vindt het debatcafé "Integratie of frustratie? AAN JOU DE KEUS!" plaats. Dit debatcafé wordt georganiseerd door het Nederlands Debat Instituut in opdracht van het Europees Parlement Bureau Nederland. Met de Europese Verkiezingen in het vooruitzicht wil het Europees Parlement burgers graag duidelijk maken dat er iets te kiezen valt. Door met elkaar in debat te gaan, krijgen mensen de gelegenheid hun mening kenbaar te maken en te laten horen wat er leeft onder het publiek.

Het debatcafé staat in het teken van onder andere 'de zin en onzin van integreren', 'participeren of negeren' en 'burgerlijke vrijheden'. Aan de hand van deze en andere actuele en controversiële thema's worden zowel de gastsprekers als het aanwezige publiek uitgedaagd na te denken over de pittige stellingen en vooral hierover mee te praten.

Geïnteresseerden hoeven geen kennis van debatteren te hebben, een eigen mening is meer dan voldoende. Een ieder is vanaf 19.00 uur van harte welkom in de centrale hal van De Bibliotheek van Rotterdam. Donatello Piras (Nederlands Debat Instituut) treedt op als debatleider.

Gastsprekers:

Emine Bozkurt Europarlementariër PVDA

Niels Jongerius Kandidaat Europarlementariër SP

Nadia Bouras Promovendus op het gebied van integratie en gender

Dennis Broeders Onderzoek en senior wetenschappelijk medewerker WRR

Seada Nourhussen Journaliste Trouw en ervaringsdeskundige

Wanneer

Woensdag 27 mei 2009, 19.30 uur, café open: 19.00 uur

Waar

Centrale Hal Bibiotheek, Hoogstraat 110, Rotterdam

Organisatie

Nederlands Debat Instituut i.o.v. / i.s.m. Bureau Europees Parlement

Toegang

GRATIS, aanmelding kan via peek@debatinstituut.nl (is niet verplicht)

Informatie

Nederlands Debat Instituut, Alexandra Peek,

035 - 625 20 50,

www.debatinstituut.nl

Europees Parlement Bureau Nederland,

Danny de Paepe,

070 - 313 54 00,

www.europeesparlement.nl en www.verkiezingen2009.eu