NCRV

Future Express

Future Express in Turkije: âAfgewezen liefdeâ

Woensdag 27 mei
20.50 uur, Nederland 2

De documentaireserie Future Express neemt de kijker op een avontuurlijke reis per trein door 26 landen en over 6 continenten. Future Express toont inspirerende, ontroerende en intrigerende verhalen van treinreizigers over de hele wereld.

In de tweede aflevering reist Future Express door Turkije, van Istanbul aan de westkust, naar Kars in het uiterste oosten. Turkije behoort tot een van de snelst groeiende economieën van de wereld. Na een lange tijd van hervormingen en loyaliteit richting het westen vragen de Turken zich af wanneer Europa hen eindelijk als volwaardige partner accepteert.

De grondlegger van het moderne Turkije, president Mustafa Kemal (1881-1938) kreeg van zijn volk de geuzennaam Atatürk, âVader der Turkenâ. 70 jaar na zijn overlijden geniet de president een bijna mythische status; zijn portretten hangen zelfs in de trein. De jonge kunstenares Sevda wijst naar zijn beeltenis boven de ingang van de coupé en vertelt dat Atatürk haar grote voorbeeld is. In haar woonplaats Erzurum lopen de vrouwen gesluierd rond. Sevda probeert zich met haar kleurrijke en provocerende kunstuitingen aan het benauwde dorpsleven te ontworstelen. âAtaturk zou trots op me zijnâ, zegt ze.

Ook voor dierenarts Orsan Karacop is de eerste president van Turkije een inspiratiebron. Atatürk leerde hem om zelf het heft in handen te nemen. Terwijl zijn vader de lagere school niet afmaakte en zijn moeder analfabeet was, studeerde hij diergeneeskunde. Van zijn negen broers en zussen hebben er acht een academische graad.

Dirigent Ender Sakpinar is per trein op weg naar een uitvoering met zijn orkest. Hij gelooft hartstochtelijk in een combinatie van westers denken en traditionele Turkse waarden, zoals het in huis nemen van je ouders als ze bejaard zijn. Sakpinar schetst Turkije als een prachtige vrouw, die verliefd is op haar vriend Europa, maar telkens door hem wordt afgewezen. Waarom ziet Europa haar schoonheid niet?

Future Express is een crossmediaal project van Hoffilm, NCRV, BOS, NIO en OHM, en bestaat uit een 26-delige documentaireserie, een interactieve website www.futureexpress.tv en een digitaal televisieprogramma op www.spirit24.nl.