Gemeente Reimerswaal


Zorgmarkt Kruiningen 27 mei 2009

Geplaatst op: 19-05-2009
door: ()

Op woensdag 27 mei opent wethouder Knuit de zorgmarkt in het dorpshuis te Kruiningen. De zorgmarkt is een samenwerking tussen de Stichting Gehandicapten gemeente Reimerswaal (SGgR), de Wmo-raad en de gemeente. De heer Rinus Kriekaard, secretaris/adviseur van de SGgR en de heer John Jansen, bestuurslid/adviseur van de SGgR, zijn beiden lid van de Wmo-raad en nauw betrokken bij de organisatie van deze zorgmarkt.

De Wmo komt voort uit de Wet voorzieningen gehandicapten (Wvg). Steeds meer onderdelen betreffende de zorg zullen onder de Wmo-paraplu van de gemeente gaan vallen. Doordat de regelgeving iedere keer verandert, is het handig om een zorgmarkt te organiseren, zodat mensen geïnformeerd kunnen worden over allerlei zaken die met de zorg te maken hebben. Kriekaard licht toe dat de zorgmarkt zeker ook bedoeld is om duidelijkheid te scheppen Mensen die de markt bezoeken hebben misschien nu nog geen zorg nodig, maar mogelijk wel in de toekomst. Hij zegt "Ik denk dat de zorgmarkt een stukje algemene informatie is op het gebied van zorg gericht op de toekomst". Ook Jansen geeft aan dat mensen vaak niet weten wat er allemaal op het gebied van de zorg te koop is. "Mensen vragen bijvoorbeeld niet om een verhuiskostenvergoeding, omdat ze hiermee niet bekend zijn, terwijl ze er wel degelijk recht op hebben".

Op de vraag wat de motivatie is om een dergelijke markt te organiseren, antwoordt Kriekaard dat hij vanaf 1997 al lid is van de SGgR en deze stichting heeft eigenlijk de plicht om de burger te ondersteunen. Elk jaar wordt er binnen de SGgR een werkplan opgesteld, zoals bijvoorbeeld toegankelijkheid voor de specifieke doelgroep en bereikbaarheid. Ook heeft de SGgR veel aandacht besteed aan de invoering van de Wmo. De Wmo draait nu en er is weer gelegenheid om een activiteit, zoals deze zorgmarkt, te organiseren. De SGgR stuurt in principe de gemeente om het de burger zo gemakkelijk mogelijk te maken. Ook bij bijvoorbeeld de inrichting van de 30-km-zone in Yerseke wordt de SGgR op de hoogte gehouden. Verder stuurt de SGgR ook op het gebied van parkeerbeleid, doelgericht bouwen en wonen.

Het is de bedoeling dat de plannen van de gemeente in de toekomst getoetst worden op toegankelijkheid voor specifieke doelgroepen. Een plan wordt dan bekeken door de Wmo-raad, waarin vertegenwoordigers zitten van verschillende achterbannen. Zaken betreffende de toegankelijkheid worden veelal getoetst door de SGgR en deze geeft dat door aan de Wmo-raad die de gemeente adviseert.

"Het meest simpele zou zijn als er van iedere persoon in de gemeente Reimerswaal een overzicht is, waaronder dan alles terug te vinden is, bijvoorbeeld heeft iemand een invalidenparkeerkaart, maakt iemand gebruik van tafeltje-dekje enzovoort. Maar zover is het nu nog niet, dat is iets voor de toekomst", aldus Kriekaard. Op dit moment is er nog veel onduidelijkheid op het gebied van de zorg. Mensen kunnen het veel makkelijker hebben dan dat zij het nu hebben en het advies van Kriekaard is dan ook om naar de zorgmarkt te komen.

Op de zorgmarkt kunnen vragen gesteld worden over thuiszorg, hulpmiddelen, warme maaltijdvoorzieningen, sport en beweging voor ouderen, wonen, vrijwilligers, Wmo en zorgloket. Er zijn vertegenwoordigers van organisaties, verenigingen et cetera aanwezig voor het beantwoorden van deze vragen en het verstrekken van informatie.
De Stichting Cultureel Werk Reimerswaal geeft een koersbaldemonstratie tijdens de zorgmarkt, mensen die dat leuk vinden kunnen hieraan meedoen

Het is niet de eerste keer dat er in de gemeente een zorgmarkt wordt georganiseerd. Ook in 2002 is er een grote zorgmarkt gehouden. De markt was echter erg breed en heeft toen, volgens Kriekaard, niet helemaal zijn doel bereikt, daarom is er nu gekozen voor een kleinere zorgmarkt. Hij merkt op dat als de zorgmarkt in Kruiningen voldoet en er is respons, dat het dan misschien mogelijk is dat er bijvoorbeeld over twee jaar in een andere kern binnen de gemeente Reimerswaal een zorgmarkt georganiseerd wordt.

De reiskosten voor het bezoeken van de markt worden vergoed, zowel de kosten van de teletaxi als de kosten van het eigen vervoer zullen vanuit de zorgmarkt betaald worden. Jansen geeft nog aan dat ook geïnteresseerden natuurlijk van harte worden uitgenodigd om een bezoek te brengen aan de zorgmarkt.

Kortom, laat u op woensdag 27 mei, van 13.00 tot 16.00 uur, informeren over alles wat met zorg te maken heeft. Op de zorgmarkt heeft u daarvoor alle gelegenheid.