De Haagse Hogeschool

De Haagse Lifestyle Award beloont effectieve en duurzame interventies

Meer bewegen en gezondere voeding. Makkelijk gezegd, maar welke aanpak is het meest succesvol en duurzaam voor de meer dan 500.000 Nederlandse kinderen met overgewicht? De Haagse Lifestyle Award beloont woensdag 27 mei uit drie nominaties het project uit de regio Den Haag dat het beste aantoont hoe jongeren hun leefstijl kunnen verbeteren. De prijs is belangenloze ondersteuning van docenten en studenten van De Haagse Hogeschool bij de uitvoering van het project.

De onderzoeksgroep van PVDA-kopstuk Rob Oudkerk, lector Leefstijlverandering voor Jongeren aan De Haagse Hogeschool, legt met deze prijs de nadruk op de duurzaamheid van maatregelen en op het belang van goed onderzoek naar de effecten. Want de oorzaken achter een ongezonde leefstijl zijn vaak complex. Naast bewegen en voeding spelen bijvoorbeeld ook ouders, etniciteit, sociale klasse en economische factoren een belangrijke rol. In sommige leeftijdsgroepen is het percentage te zware kinderen in vijf jaar verdubbeld, met niet westerse allochtone jongeren als uitschieters.

De drie genomineerde projecten zijn: * De Gezonde Schoolkantine Het doel is het realiseren van een betere en gezondere kantine op scholen voor voortgezet onderwijs. Dit project van het Voedingscentrum biedt praktische informatie en concrete hulpmiddelen waarmee scholen aan de slag kunnen om van hun schoolkantine een gezonde schoolkantine te maken. * Kinderen met Overgewicht Dit initiatief richt zich op het terugdringen van het aantal kinderen met overgewicht in het gezondheidscentrum de Rubenshoek in de Haagse Schilderswijk. Bij de intensieve begeleiding hoort een bewegingsprogramma, waaronder een lidmaatschap van een reguliere sportclub, of deelname aan speciale programmaâs voor kinderen met overgewicht binnen de stad zoals de Fitkids of Vet Cool Kids Club. * Haagse Maatjes Dit onderzoeksproject van het Juliana Kinderziekenhuis/Hagaziekenhuis, de Stichting de Jutters en het centrum voor jeugd-GGZ Haaglanden evalueert het effect van een familiebreed gedragtherapeutisch behandelprogramma âHaagse Maatjesâ. Het project beoogt een afname van gewicht, een verandering van eetgewoontes, een toename van (fysieke) activiteit en een vergroting van het welbevinden van jongeren.

De uitreiking van de Haagse Lifestyle Award vindt plaats op woensdag 27 mei van 9.30 â 12.00 uur in het hogeschoolgebouw, Ovaal 1.49 op het Johanna Westerdijkplein 75 te Den Haag. U bent van harte uitgenodigd deze uitreiking bij te wonen.