Waterschap Regge en Dinkel


Informatiemiddag Zweringbeekpark

Op woensdag 27 mei 2009 tussen 15.30 uur - 17.30 uur is iedere geïnteresseerde uitgenodigd om het Mikado-speelobject te bekijken en vragen te stellen over het ontwerp en de realisatie van het Zweringbeekpark in Enschede.
mikadospel
Samen met bewoners en kinderen hebben waterschap Regge en Dinkel, gemeente Enschede en provincie Overijssel gekozen voor kunst in het park, dat een relatie met spelen heeft. Kunstenaar Laurens Morsink ontwikkelde op basis van de wensen van bewoners, de wijkraad en jongeren het Mikado-speelobject. Het kunstwerk bestaat uit boomstammen en veldkeien en is bij uitstek geschikt om er op te klimmen. Op woensdag 27 mei zijn bewoners en andere geïnteresseerden van harte uitgenodigd om het Mikadospel te bekijken en vragen te stellen. Kunstenaar Laurens Morsink is dan ook aanwezig.

Inspraak bewoners
Bewoners, kinderen en de wijkraad West Boswinkel waren van mening dat er een aanvullende speelmogelijkheid in het park moest komen. Na diverse overlegavonden is het resultaat nu zichtbaar in het Zweringbeekpark. En dat het kunstwerk erg in trek is, blijkt wel. Zowel jongeren, als bewoners maken er veelvuldig gebruik van.

Zweringbeekpark
Het Zweringbeekpark in Enschede is een bijzonder waterpark. Vele jaren was dit 19 hectare grote gebied niet meer dan een ruw, braakliggend terrein, met een sterk gekanaliseerde Zweringbeek die het gebied doorsneed. Vanwege hoogspanningsmasten niet geschikt voor bebouwing. Waterschap Regge en Dinkel, gemeente Enschede en provincie Overijssel hebben er samen met de bewoners, verenigingen en scholen een aantrekkelijk, groen beekpark van gemaakt.

De Zweringbeek kronkelt nu over een lengte van 1,8 kilometer als verbindend element door het park. Het is een geschikte plek om te wandelen of om nieuwe dingen te leren over de natuur. Er zijn stapstenen in de beek gemaakt, maar ook bruggetjes en een hangbrug over de beek. De beek en het omliggende terrein zijn zo aangelegd dat ze water bergen en vasthouden, wat een uitdagende klus is in een stedelijke omgeving. Er is ook ruimte gemaakt voor beplanting, bloemenweides en wandelpaden. Door de aanleg van poelen en glooiingen, ontstaat er reliëf met een natuurlijke begroeiing. Het waterschap zorgt voor het beekonderhoud, de gemeente beheert het park.