Erasmus Universiteit Rotterdam

De Kwestie Live

Datum
Van: 27 mei 2009 20:00
Tot: 27 mei 2009 22:00

---

Locatie:
De Unie, Mauritsweg 43, Rotterdam

Toelichting
Maandelijks dicussieprogramma De Kwestie Live in De Unie naar aanleiding van een actuele kwestie.
De Kwestie Live wordt georganiseerd door Studium Generale, Erasmus Podium en Erasmus Magazine en is de 'theaterversie' van de webrubriek De Kwestie (EUR, Erasmus Magazine)

De macht van Oranje

Op woensdag 27 mei 2009 staat het koningshuis Oranje centraal in De Kwestie Live in café De Unie. De weken vóór Koninginnedag werd er druk gespeculeerd over de troonsopvolging van Koningin Beatrix door Prins Willem Alexander. Hoewel sociale netwerken steeds opener en transparanter worden, blijft het koningshuis een gesloten bastion. Waarom gunt het koningshuis ons geen kijkje in de keuken? Met discussieleider Leon Verdonschot (o.a. bekend van de VPRO-Wetenschapsquiz en VPRO's Iets met Boeken) en vaste columnist Mohammed Benzakour (schrijver en publicist).

In het forum: dr. Stef Aupers (universitair hoofddocent sociologie EUR), Jan van den Berghe (Noblesse Oblige, Brief aan een Postzegel, God in laken) en televisiemaker (Moderne Monarchieën en Royal Families of Europe), dr. Jiska Engelbert (docent Media en Communicatie EUR), Esther Wolswinkel (journalist en redacteur van het tijdschrift Vorsten Royale, grootste royaltykenner van Nederland).

De Kwestie Live gaat in het debat verder in op het artikel 'Traditie werpt muren op', een interview met socioloog Stef Aupers, over (schijn)transparantie en zelfs complottheorieën bij de Oranjes. Is het wel mogelijk om de traditie van de monarchie te laten voldoen aan de eis om meer transparantie? Moet het Koningshuis, wil het nog toekomst hebben, niet met zijn/haar tijd mee? Is het denkbaar dat binnen nu en ongeveer een jaar Willem Alexander en Prinses Máxima, net zoals onze politici, op Hyves en op Facebook te vinden zijn? En waarom willen we eigenlijk zo graag dat machthebbers hun motieven blootleggen?