Gemeente Purmerend

Gemeente Purmerend en Jan van Egmond Lyceum organiseren Jongerenraad

25 mei 2009

Acht plannen gaan naar volgende ronde

Woensdag 27 mei beginnen 220 scholieren van het Jan van Egmond Lyceum met de voorbereiding voor een Jongerenraad op het stadhuis. De middelbare school organiseert deze jongerenraadsvergadering samen met de gemeente Purmerend op 19 juni. Het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) begeleidt de scholieren op beide dagen.

Tijdens de eerste (voorbereidende) dag op het Jan van Egmond Lyceum krijgen de HAVO leerlingen in het kader het vak maatschappijleer de opdracht om in kleine groepjes een project of plan te bedenken, dat goed kan zijn voor inwoners van de gemeente Purmerend. Om de leerlingen te helpen bij het politieke handwerk, zijn raadsleden aanwezig om de leerlingen advies en ondersteuning te geven.

Aan het einde van de dag kiezen de scholieren zelf welke projecten of plannen de beste zijn en welke scholieren de klas vertegenwoordigen in de jongerenraad op 19 juni. Raadsleden worden ingezet als voorzitter van de vergaderingen van de verschillende groepen. Het winnende project wordt vervolgens als burgerinitiatief ingediend bij de gemeenteraad.

De gemeenteraad heeft in maart 2009 een initiatiefvoorstel van meerdere partijen aangenomen, waarin de raad dit soort educatieve activiteiten mogelijk maakt. Twee keer per jaar biedt de gemeente de mogelijkheid om onder begeleiding van het IPP scholieren op een actieve manier kennis te laten maken met de maatschappij en gemeentepolitiek.