Gemeente Winterswijk


Actualisatie beleid permanente bewoning recreatiewoningen

25 mei 2009

Winterswijk - Op woensdag 27 en donderdag 28 mei staan het jaarverslag en de eerste bestuursrapportage 2009 op de raadsagenda. Ook staat de actualisatie van het beleid omtrent permanente bewoning van recreatiewoningen op de agenda. De vergadering op woensdag bestaat uit twee delen. Het eerste deel begint om 15.00 uur, het tweede om 19.30 uur. De vergadering op donderdag begint zoals gebruikelijk om 19.30 uur. De vergaderingen zijn openbaar en vinden plaats in de raadzaal aan het Mevr. Kuipers Rietbergplein 1.

Gelet op de landelijke ontwikkeling ten aanzien van permanente bewoning van recreatiewoningen en het standpunt van de raad om permanente bewoning van recreatiewoningen aan te pakken heeft het college de beleidsnota 'Aanpak van permanente bewoning recreatiewoningen Winterswijk' opgesteld. Hiermee wordt het beleid van 1995 geactualiseerd. Het college stelt de raad voor om de nota 'Aanpak van permanente bewoning recreatiewoningen Winterswijk' vast te stellen en een eenmalig krediet van respectievelijk ¤ 136.000 voor 2009 en ¤ 162.000 voor 2010 voor de handhaving beschikbaar te stellen.

Verbod permanente bewoning blijft
Met deze beleidsnota is het beleid 'permanente bewoning zomerhuizen' nader uitgewerkt en geactualiseerd. Het is dus geen wijziging van het gemeentelijk standpunt omtrent permanente bewoning van recreatiewoningen. Permanente bewoning van recreatiewoningen is altijd al verboden geweest en blijft verboden. Dit blijkt ook uit het bestemmingsplan 'Verblijfsrecreatieterreinen Winterswijk' waarin de recreatieterreinen zijn opgenomen. In de voorschriften behorend bij dat bestemmingsplan wordt duidelijk gesteld dat recreatiewoningen slechts gebruikt mogen worden ten behoeve van recreatieve doeleinden.

Actief handhaven
De gemeente Winterswijk treedt actief op tegen permanente bewoning van recreatiewoningen. Bij de aanpak van de permanente bewoning van recreatiewoningen wordt alleen rekening gehouden met de (reeds afgegeven) gedoogbeschikkingen van voor 1995 en de gevallen die onder het overgangsrecht van de bestemmingsplannen uit 1991, 1992 en 1998 vallen. Bij constatering van een overtreding van het bestemmingsplan wegens permanente bewoning van een recreatiewoning treft de gemeente Winterswijk juridische maatregelen. Zo wordt in eerste instantie een last onder dwangsom opgelegd om de overtreding te beëindigen en beëindigd te houden. De dwangsom wordt gesteld op ¤ 1000 per week met een maximum van ¤ 50.000. Het betalen van de dwangsom betekent niet dat de overtreding is beëindigd. Als de overtreding na het innen van de dwangsommen nog niet is beëindigd, kan er een hogere dwangsom opgelegd worden. Ook kan de gemeente besluiten tot het toepassen van bestuursdwang. Toepassing van het strafrecht wordt ook niet uitgesloten.

Achtergrond
De gemeenteraad van Winterswijk heeft in 1995 het beleid 'permanente bewoning zomerhuizen' vastgesteld. Dat beleid uit 1995 beoogt uitdrukkelijk nieuwe gevallen van permanente bewoning van recreatiewoningen te voorkomen of te beëindigen. Reeds bestaande permanente bewoning van recreatiewoningen was daarmee toen echter niet opgeheven. Het beleid onderscheid dan ook twee groepen van (destijds) bestaande gevallen, waarvoor een oplossing is gezocht. In 2007 is een discussienota opgesteld over permanente bewoning van recreatiewoningen. In deze nota waren vier scenario's uitgewerkt. Op 11 april 2007 heeft de commissie Burger en Ruimte aangegeven te kiezen voor het scenario handhaven (met ruime begunstigtermijnen), waarbij alleen rekening wordt gehouden met reeds afgegeven gedoogbeschikkingen van voor 1995 en het overgangsrecht van de bestemmingsplannen uit 1991, 1992 en 1998. Dit standpunt is vervolgens teruggeleid naar het college van burgemeester en wethouders en verder uitgewerkt in de adviesnota van 17 maart 2009.