Gemeente Enschede

Certificaat voor bijdrage aan project `Kom op voor jezelf'

Woensdagmiddag 27 mei om 14.00 uur reikt wethouder Jelmer van der Zee inspanningscertificaten uit aan vier organisaties die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan het project `Kom op voor jezelf'. Tijdens dit project leerden kinderen en medewerkers hoe ze het beste met elkaar en met lastige situaties om kunnen gaan. Basisscholen de Lipper en de Kubus, buurthuis Galvani en speeltuin het Lindenhof ontvangen het certificaat tijdens een informatiemiddag voor wijkbewoners, ouders en geĂŻnteresseerden. De informatiemiddag vindt plaats op het Schip.

Het project `Kom op voor jezelf', is opgezet met als doel het stimuleren en vergroten van de sociale vaardigheid c.q. weerbaarheid van kinderen op de basisschool. Alleen weerbaarheid als vaardigheid aanleren is niet voldoende. Jongeren moeten zich ook meer bewust worden van de consequenties van hun verbale- en non-verbale acties (het begint bij jezelf). Door het proces dat de kinderen doormaken tijdens dit project wordt hun gevoel van veiligheid en zelfvertrouwen vergroot. Alle medewerkerkers en leerlingen van de instellingen zijn getraind in de zogenaamde `vier stappen' en passen de `kapstokregels' toe.

Kapstokregels en vier stappen
Tijdens het project `Kom op voor jezelf' is een aantal regels ingevoerd, zogenaamde `kapstokregels'. Deze `kapstokregels' worden door de deelnemende organisatie actief gebruikt en sluiten aan op de bestaande regelgeving binnen deze organisaties. Daarbij gaat het vooral om vragen als; hoe ga ik om met een ander, hoe ga ik om met mijzelf, hoe ga ik om met materialen en met mijn omgeving? Het project `Kom op voor jezelf" geeft in vier heldere stappen handige tips.

Het project maakt deel uit van Basis053, een programma op initiatief van de gemeente Enschede, bedoeld om kinderen gezond, veilig en actief te laten opgroeien in hun wijk. Met Basis053 stimuleert de gemeente lokale initiatieven die een impuls geven aan de Brede Schoolontwikkeling en aan de samenwerking tussen het onderwijs, welzijn, peuterspeelzalen, kinderopvang, gezondheidszorg, sportverenigingen, educatieve en culturele instellingen.

Geplaatst: 26 mei 2009.

26 mei 2009