Koenders co-voorzitter bij internationale klimaatvergadering in Parijs

Den Haag 26 mei 2009 - Financiering voor klimaat in ontwikkelingslanden staat hoog op de agenda van de Internationale conferentie van Ministers van Milieu en Internationale Samenwerking, de DAC/EPOC. Deze vindt komende donderdag en vrijdag (28 en 29 mei) plaats in Parijs. Minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) is voorzitter van deze vergadering, samen met zijn Zuid-Koreaanse collega Shin Kak-soo. Ministers van Milieu en Internationale Samenwerking kijken hier samen naar win-win opties voor ontwikkelingsbeleid en klimaat. De vergadering wordt afgesloten met een gezamenlijke verklaring van de co-voorzitters, waarin de resultaten van de vergadering weergegeven worden.

'De gevolgen van de klimaatverandering treffen vooral de allerarmsten. Voedseltekorten ontstaan door droogte. Mensen moeten verhuizen omdat hun leefgebied overstroomt. Als de landen tijdig maatregelen nemen kunnen ze grote risico's voorkomen. Dit soort aanpassingsmaatregelen (adaptatie)kosten geld. Ik vind dat we die rekening niet bij de allerarmsten mogen neerleggen', aldus minister Koenders. 'Zij hebben de klimaatverandering niet veroorzaakt.' Minister Koenders zal tijdens zijn voorzitterschap benadrukken dat bestaande financieringsbronnen voor klimaat moeten worden aangevuld met nieuw en additioneel geld. Deze nieuwe financiering mag niet ten koste gaan van het geld dat al beloofd is voor de milleniumontwikkelingsdoelen. 'Dat is niet alleen oneerlijk, ook het behalen van de millenniumontwikkelingsdoelen komt hierdoor in gevaar. De financiering moet recht doen aan het principe dat de vervuiler betaalt. In internationaal verband moet bezien worden hoe de middelen worden opgehoest.'

Lisa Jackson vertegenwoordigt de Amerikaanse regering tijdens de vergadering. Jackson maakt deel uit van het Green Team van president Obama en houdt een keynote speech over ontwikkeling en terugdringen van CO2 uitstoot. Koenders: 'De Amerikaanse inzet op weg naar de klimaatconferentie in Kopenhagen is van groot belang. Dat president Obama mevrouw Jackson naar deze vergadering stuurt is een zeer positief signaal, we hopen natuurlijk dat ze iets zal loslaten over de internationale klimaatplannen van Obama'.

Voorafgaand aan deze vergadering is er de ministeriële vergadering van het Ontwikkelingscomité van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO/DAC). Deze vindt plaats op 27 en 28 mei, eveneens in Parijs.

Een belangrijk onderwerp van deze vergadering is de financiële crisis en het effect hiervan op ontwikkelingslanden. Tevens wordt gesproken over gelijke rechten voor vrouwen. Minister Koenders zal internationaal aandacht vragen voor het MDG3fonds. Dit fonds ondersteunt organisaties die bijdragen aan gelijke rechten voor vrouwen, het bestrijden van geweld tegen vrouwen, en het bevorderen van vrouwenparticipatie op de arbeidsmarkt.

Noot voor redacties (

RVD Mediafeed