Belgische Federale Overheid


*

Frank De Winne vliegt naar het internationaal ruimtestation ISS

Datum: 26 mei 2009

Woensdag 27 mei 2009 vertrekt de Belgische astronaut Frank de Winne voor een opdracht van zes maanden aan boord van het internationaal ruimtestation ISS. Hij vertrekt vanuit Baikonoer in Kazachstan en neemt plaats aan boord van een Sojoez-ruimteschip met bestemming ISS in het gezelschap van een Russische kosmonaut en een Canadese astronaut.

Het gaat om de tweede vlucht naar het ISS voor Frank De Winne, na zijn eerste missie in 2002. Vanaf oktober 2009 en tot op het einde van de missie is hij commandant van het internationaal ruimtestation ISS. Hij wordt daarmee de eerste Europese astronaut die deze functie toevertrouwd krijgt. De terugkeer naar de aarde is gepland voor november 2009.

Meer info over deze missie in het nummer 25 van Science Connection, het magazine van het Federaal Wetenschapsbeleid (pdf, 56 p. - 4,5 MB)

Meer info over het Belgisch ruimtevaartbeleid vindt u op de website van het federaal wetenschapsbeleid

Volg live de lancering van Frank De Winne in het Planetarium

U kunt de lancering live bijwonen in het Planetarium van de Koninklijke Sterrenwacht van België in Brussel. Behalve over de lancering komt u er ook alles te weten over de missie aan boord van het ISS, over het leven en de opleiding van astronauten en over de toekomst van de ruimtevaart in Europa.

Daarnaast kunt u zich ook eventjes 'astronaut' wanen door via een interactieve opstelling zelf de koppeling van de Sojoez-capsule aan het ISS uit te voeren. De interactieve expo is toegankelijk tot en met 2 juni.

Meer info over de rechtstreekse uitzending en over de expo vindt u op de website van het Planetarium van de Koninklijke Sterrenwacht van België.