Gemeente Eersel


Voortgang van de brede scholen in Eersel

De ontwikkeling van de brede scholen in de kern Eersel is een onderwerp waarbij velen betrokken zijn. Daarom wil ik u in deze Hint nader informeren over de voortgang. Voor de volledigheid zal ik ook beknopt het proces toelichten.

Het haalbaarheidsonderzoek is gestart naar aanleiding van het verzoek van het bestuur van de St. Jacobusschool (SKPOK) voor nieuwbouw van de school.

Dit verzoek is integraal verwerkt in een "breed" onderzoek. Onderzoek gericht op de vorming van brede scholen in de kern Eersel en de diverse mogelijkheden voor huisvesting.

Voor de uitvoering van het haalbaarheidsonderzoek is opdracht verstrekt aan Complan. Een bureau met ervaring en deskundigheid in onderwijshuisvesting.

Alle mogelijke varianten zijn op ruimtelijke- onderwijsinhoudelijke- infrastructurele en financiële haalbaarheid onderzocht. De variant van renovatie van de Jacobusschool is als enige variant niet in het onderzoek betrokken omdat het bestuur bij de start van het onderzoek van mening was dat met renovatie niet het gewenste onderwijsconcept te realiseren is. Complan bevestigde bij de start van het onderzoek het standpunt van het bestuur, dat nieuwbouw voor basisschool St. Jacobus vanuit technisch functioneel oogpunt een betere investering zou zijn dan renovatie en aanpassing van het bestaande gebouw.

Het haalbaarheidsonderzoek is gericht op het realiseren van brede scholen. Alle drie de basisscholen willen van de basisschool graag een brede school maken. Ook de peuterspeelzaal en de kinderdagverblijven willen participeren in brede scholen.

Een brede school is een school waarin naast basisonderwijs ook kinderopvang en peuterspeelzaalwerk is opgenomen. Daarbij kan in de brede school worden samengewerkt met het plaatselijke aanbod van sport- cultuur- en jeugdorganisaties. Het gemeentelijke beleid geeft daartoe ook mogelijkheden door het sport activeringsproject en de marktplaats cultuureducatie. In alle scholen van de gemeente Eersel is het Centrum voor jeugd en gezin gerealiseerd. Dat wil zeggen, dat ouders en kinderen in de scholen terecht kunnen met vragen over opvoeden en opgroeien.

Het onderzoek is uitgevoerd in de vorm van een project. In het projectplan is opgenomen op welke manier de organisaties worden betrokken bij het onderzoek naar de haalbaarheid. De stuurgroep heeft in het project een belangrijke rol gehad. De stuurgroep bestaat uit vertegenwoordigers van de schoolbesturen, peuterspeelzaal, kinderdagverblijven, woningstichting en gemeente. In de stuurgroep is gesproken over de beoordelingscriteria en is de weging van de beoordelingscriteria bepaald. Denk aan ruimte om te bouwen, investeringskosten, kapitaalvernietiging, inhoudelijke mogelijkheden, verkeerssituatie, spreiding en nabijheid van sportvoorzieningen. Ook de forse afname van het aantal kinderen in de kern Eersel is mede bepalend geweest. De meest kansrijke varianten zijn vervolgens nader uitgewerkt. Het college heeft de variant met de meest positieve beoordelingen in het rapport voor gedetailleerder onderzoek aan de raad voorgesteld.

Na afronding van het haalbaarheidsonderzoek is het schoolbestuur SKPOK in contact gekomen met een architect welke gespecialiseerd is in renovatie van schoolgebouwen van de dertiger jaren van de vorige eeuw in combinatie met hedendaagse onderwijsmogelijkheden. Dat is ook de bouwperiode van het oudste deel van de St. Jacobusschool. In overleg met het bestuur heeft het college van de gemeente Eersel aan de raad voorgesteld om de variant van renovatie van de school, alsnog in het haalbaarheidsonderzoek te betrekken. De raad heeft dit voorstel overgenomen.

Het vervolgonderzoek is nu gestart en richt zich op de volgende varianten :

Renovatie St Jacobus met brede schoolvoorzieningen, toevoeging brede schoolvoorzieningen aan St. Willibrordusschool, toevoeging brede schoolvoorzieningen aan het Busseltje;

Nieuwbouw St Jacobusschool op locatie Pankenstraat met brede schoolvoorzieningen voor St Jacobusschool en Willibrordusschool, toevoeging brede schoolvoorzieningen aan het Busseltje.

In het vervolgonderzoek zal allereerst met de betrokken partijen per variant de inhoudelijke samenwerking worden gedefinieerd en vastgelegd in een overeenkomst. Op basis daarvan wordt voor iedere variant een programma van eisen opgesteld (functioneel, ruimtelijk, technisch, beheer) en financieel vertaald.

Het zal een intensief proces worden en veel inspanning vragen van alle betrokken partijen. Vooral ook omdat in dit vervolgonderzoek, de inhoudelijke samenwerkingsmogelijkheden een belangrijke rol vervullen. Maar, ik heb er vertrouwen in dat deze inzet geleverd zal worden omdat de ontwikkeling van Brede scholen en de verbeterde huisvestiging van de Jacobusschool op een breed draagvlak kan rekenen. Met deze ontwikkeling is er een gedegen basis voor het integrale onderwijs en jeugdaanbod in Eersel.

Het streven is om in november 2009 alle resultaten aan de gemeenteraad aan te bieden zodat een definitieve keuze gemaakt kan worden.

Ria van der Hamsvoord

Wethouder Sociale en Maatschappelijke zaken