Deelgemeente Charlois Rotterdam

Meer bevoegdheden voor stadswachten

Dinsdagmiddag 19 mei gaf deelraadsvoorzitter Dick Lockhorst het startsein voor de publiekscampagne van Stadstoezicht om bekendheid te geven aan de ruimere bevoegdheden die de stadswachten hebben gekregen.

Dinsdag 19 mei gaf deelraadsvoorzitter Dick Lockhorst het startsein voor de publiekscampagne van Stadstoezicht om bekendheid te geven aan de ruimere bevoegdheden die de stadswachten hebben gekregen (foto: fotopersbureau Cor Vos) Om op straat beter te kunnen optreden tegen kleine ergernissen, krijgen de stadswachten meer bevoegdheden. Zowel in de deelgemeente Charlois als in het Oude Westen en rond het Centraal Station werkt de Rotterdamse dienst Stadstoezicht al op de nieuwe manier. In de komende twee jaar worden 500 stadswachten opgeleid tot buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA).

Nieuwe bevoegdheden

Van november 2007 tot juli 2008 is in de deelgemeente Charlois een proef gehouden met de nieuwe werkwijze. Na de proef heeft het Rotterdamse college van burgemeester en wethouders vorig jaar besloten dat 500 stadswachten meer mogelijkheden krijgen om op te treden tegen overtredingen. Als een waarschuwing niet helpt, mogen zij ook bekeuringen uitschrijven. De nieuwe stadswachten mogen eventueel ook overtreders die niet meewerken aanhouden en in het uiterste geval handboeien gebruiken. Met dit besluit wil het college de overlast aanpakken die Rotterdammers ondervinden door bijvoorbeeld rommel op straat, vernieling, op de stoep fietsen of het niet opruimen van hondenpoep.

Start publiekscampagne

Rotterdammers merken steeds vaker dat de stadswacht meer kan en meer mag in de aanpak van overlast, vervuiling en vernieling in Rotterdam. Het is daarom belangrijk dat zij weten wat de nieuwe bevoegdheden van de stadswacht zijn. De invoering van de nieuwe werkwijze gaat wijk voor wijk. Komende week krijgen alle bewoners van Charlois en in het Oude Westen informatie in de brievenbus over de nieuwe bevoegdheden van de stadswacht. Verder maakt Stadstoezicht gebruik van een omroepwagen en promotiefietsen. In de huis-aan-huis bladen worden advertenties geplaatst. Een belangrijk onderdeel van deze voorlichtingscampagne is het persoonlijk contact tussen de bewoners en de stadswachten. Daarom gaan stadswachten tijdens de voorlichtingsdagen ook in gesprek met de bewoners.